Xiaomi Mi 8 Pro i Mi 8 lite službeno predstavljeni - Android

Get it on Google Play

Xiaomi Mi 8 Pro i Mi 8 lite službeno predstavljeni - Android

Znate li nabrojati sve Xiaomijeve modele koje je lansirao u zadnjih godinu dana? Bez brige, ne znamo ni mi. Xiaomi je jedna od rijetkih kompanija kojoj sumanuto izbacivanje novih modela nije smanjilo popularnost, dapače, jer postizanje vrijednosti od 50 milijardi dolara nakon izlaska na burzu i plasiranje na četvrtu poziciju najvećih proizvođača na svijetu, nije […]

Znate li nabrojati sve Xiaomijeve modele koje je lansirao u zadnjih godinu dana? Bez brige, ne znamo ni mi. Xiaomi je jedna od rijetkih kompanija kojoj sumanuto izbacivanje novih modela nije smanjilo popularnost, dapače, jer postizanje vrijednosti od 50 milijardi dolara nakon izlaska na burzu i plasiranje na četvrtu poziciju najvećih proizvođača na svijetu, nije mala stvar.

No ipak, u najmanju ruku čudna nomenklatura, odnosno slično imenovanje različitih modela s jedne, te izbacivanje skoro istih modela pod različitim imenima s druge strane, zna izazvati glavobolje.

Najnovija avantura u nomenklaturi zove se Xiaomi Mi 8 Pro i Xiaomi Mi 8 lite. Nakon što je proljetos lansirao top model Xiaomi Mi 8 i njegovu SE varijantu koju upravo testiramo (recenzija za koje dan), Xiaomi sada Mi 8 seriju dodatno proširuje.

Tako je Xiaomi Mi 8 Pro zapravo Mi 8 Explorer Edition za globalno tržište, a dolazi u kućištu izrađenom od aluminija 7000. Kao i na Exploreru, i ovdje imamo 3D skener za otključavanje prepoznavanje lica, uz sve ostale detalje koji uključuju Snapdragon 845, 6 ili 8 GB RAM-a, 6,2-inčni OLED zaslon, 12+12 MP stražnju i 20 MP selfie kameru. Baterija ima kapacitet od 3350 mAh, a podržano je i Quick Charge 4+ brzo punjenje. Uređaj dolazi s MIUI 10 nadogradnjom sučelja, temeljenom na Androidu 8.1 Oreo.

Xiaomi Mi 8 lite, zanimljivo, dolazi sa 6,26-inčnim IPS zaslonom, a pokretan je Snapdragonom 660. Ovaj je model očito namijenjen onima koji traže veći zaslon, a performanse im nisu prioritet, jer Mi 8 SE inače nudi 5,88 zaslon, ali donosi Snapdragon 710, procesor nove generacije za srednji i srednje-viši cjenovni razred.

Straga ima 12-5 MP primarnu, a sprijeda 24 MP selfie kameru, što u velikoj mjeri otkriva profil ciljane publike. Pored Snapdragona 660 dolaze još 4 ili 6 GB RAM-a u kombinaciji sa 64, odnosno 128 GB interne memorije. Baterija ima kapacitet od 3350 mAh, a operativni sustav je Android 8.1, povrh kojeg se nalazi MIUI 10 nadogradnja sučelja.

Početak prodaje ovih dvaju modela očekuje se krajem ovog mjeseca, a cijene za naše tržište još nisu poznate. U Kini će se Mi 8 Pro prodavati za iznose od 3200 do 3600 juana, dok će lite verzija stajati između 1400 i 2000, ovisno o količini RAM-a i interne memorije. (1 juan = 0,92 kune).

19/09/2018 01:00 PM