Xiaomi Mi Mix 3 službeno - zaslon od ruba do ruba (bez zuba), klizni mehanizam, 10 GB RAM-a… - Android

Get it on Google Play

Xiaomi Mi Mix 3 službeno - zaslon od ruba do ruba (bez zuba), klizni mehanizam, 10 GB RAM-a… - Android

Nakon cijelog niza glasina i špekulacija, te dugotrajne neizvjesnosti oko toga kako će u konačnici izgledati, Xiaomi Mi Mix 3 danas je službeno ugledao svjetlo dana, kao i mi njega. Xiaomi se tako na kraju ipak odlučio za klizni mehanizam, tj. koncepciju sličnu onoj na Oppu Find X, kako bi cijelu prednju površinu zauzeo zaslon, […]

Nakon cijelog niza glasina i špekulacija, te dugotrajne neizvjesnosti oko toga kako će u konačnici izgledati, Xiaomi Mi Mix 3 danas je službeno ugledao svjetlo dana, kao i mi njega. Xiaomi se tako na kraju ipak odlučio za klizni mehanizam, tj. koncepciju sličnu onoj na Oppu Find X, kako bi cijelu prednju površinu zauzeo zaslon, bez ruba, zuba, brade i suza.

6,4-inčni AMOLED zaslon Xiaomijevog novog top modela zauzima 93,4% površine (onaj ostatak, naravno, otpada na okvir). Klizni mehanizam otkriva dvije selfie kamere, od kojih jedna ima senzor 24 MP, a druga 2 MP senzor dubine. U Xiaomiju tvrde da se ovdje krije Sonyjev IMX567 senzor s veličinom piksela od čak 1,8 mikrometra, što će dodatno poboljšati noćne snimke.

Straga nalazimo dvije 12 MP kamere. Jedna donosi f/1.8 otvor blende i 1,4 µm veličinu piksela, a druga je telefoto s f/2.4 otvorom blende i 2x optičkim povećanjem. U Xiaomiju navode da nova kamera donosi poseban način snimanja noćnih fotografija, sličan onom na Huaweiju P20 Pro, a u svemu mu pomaže sada sve popularniji AI sustav. Kamera snima i 960 fps usporeni video, te kao efekt u njega dodaje glazbenu podlogu, što smo već vidjeli na Samsungu Galaxy Note 9.

Ispod poklopca dolazi sada već uobičajeni Snapdragon 845, ali ovoga puta imamo i verziju s čak 10 GB RAM-a. Kome će ovo trebati, ne znam, s obzirom da je i 8 GB čisti overkill, no kad ih već nude, nek se nađu, a i u budućnosti će se uz logorske vatre i komine pričati da je upravo Xiaomi bio prvi koji je izbacio takav uređaj.

Možda je važno spomenuti da uređaj nema utor za memorijsku karticu niti 3.5 mm audio utor, a uz klasično brzo punjenje, podržava i brzo 10W bežično punjenje, što baš i nije najbrže, jer smo vidjeli da Huawei Mate 20 Pro podržava 15W.

Najave o 5G podršci su se ostvarile, ali djelomično. Naime, trenutna verzija uređaja, naravno, ne podržava 5G mreže koje, usput rečeno, još i nisu komercijalno dostupne, ali u Xiaomiju navode da će 5G verzija stići u prvom kvartalu sljedeće godine, dakle kad na tržištu budu dostupni prvi 5G modemi, odnosno čipseti. (Snapdragon 855? op.a.)

Novi Mi Mix 3 za softverski temelj koristi MIUI 10, a po prvi puta tu je i Xiao AI asistent, no za sada funkcionira samo na mandarinskom jeziku.

Cijena uređaja na kineskom tržištu za 6/128 GB verziju iznosi 3299 juana. Za 8/128 varijantu Kinezi će morati izdvojiti 3599, a za 8/256 GB 3999 juana. Na kraju recimo da verzija s 10 GB RAM-a nosi poseban naziv „Zabranjeni grad“, a njezina cijena će iznositi 4.999 juana.

Cijene u juanima približno odgovaraju cijeni u kunama (1 juan = 0,93 kune). Naravno, cijene za EU tržište će biti nešto veće, no o njima za sada nemamo informacija, kao ni o dostupnosti.

25/10/2018 10:28 AM