Xiaomi Pocophone F1 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Xiaomi Pocophone F1 – Recenzija - Android

Nedavno predstavljanje smartfona Xiaomi Pocophone F1 iznenadilo i najokorjelije cinkere koji prate aktivnosti proizvođača mobitela i puštaju ih u javnost. Isto tako je iznenadilo i nas, jer usprkos činjenici što Xiaomi inače uspješno pokriva izuzetno širok spektar različitih modela i cjenovnih razreda, lansiranje jednog ovakvog uređaja nismo mogli predvidjeti. U čemu je poanta? Xiaomi Pocophone […]

Nedavno predstavljanje smartfona Xiaomi Pocophone F1 iznenadilo i najokorjelije cinkere koji prate aktivnosti proizvođača mobitela i puštaju ih u javnost. Isto tako je iznenadilo i nas, jer usprkos činjenici što Xiaomi inače uspješno pokriva izuzetno širok spektar različitih modela i cjenovnih razreda, lansiranje jednog ovakvog uređaja nismo mogli predvidjeti.

U čemu je poanta? Xiaomi Pocophone F1 donosi ultimativni procesor i 6 GB RAM-a po za sada rekordno niskoj cijeni, čime očito namjerava izazvati potres na tržištu. Treba reći da je i prije imao prostora za ovakve manevre s cijenama, jer čak je i top model Xiaomi Mi 8 u startu realno jeftiniji od najnovije generacije „ubojice flagshipa“ OnePlusa 6.

Pocophone sada najjači hardver nudi po još nižoj cijeni, i to globalno. U startu dolazi s global ROM-om, što je također jedan od prodajnih aduta, budući da se kupci izvan Kine neće morati gnjaviti s instalacijom Google Aplikacija na kineski ROM.

Treba naglasiti da je Pocophone poseban brand, kojeg Xiaomi želi odvojiti od matičnog, što je čest slučaj u kineskoj industriji, koja nerijetko forsira konkurenciju među brandovima unutar kompanije. Kakav je zapravo Pocophone F1, zašto je ovako jeftin i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
155.5 x 75.3 x 8.8 mm

Masa
180 grama

Zaslon
6,18″ IPS LCD 2246 x 1080, 400 ppi, 82.2% prednje površine

SoC
Qualcomm Snapdragon 845

CPU
4×2.8 GHz Kryo 385 Gold, 4×1.8 GHz Kryo 385 Silver

RAM
6/8 GB

Interna memorija
64/128/256 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, DLNA, FM Radio

Brzo/bežično punjenje
Da/Ne

Otproran na vodu
Ne

OS
Android 8.1 Oreo/MIUI 9.6 for Poco

Kamera
12 MP, f/1.9, 1/2.55″, 1.4µm + 5 MP, f/2.0, 1.12µm 4K

Prednja kamera
20 MP, f/2.0, 0.9µm

Baterija
4000 mAh

Cijena
2999,00 kuna

Ustupio
Xiaomi

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Neoriginalan dizajn

Izvrstan zaslon
Kamera koristi softversku, a ne optičku stabilizaciju

Hardver i performanse
Noćne fotografije osrednje kvalitete

Brzo i uglađeno sučelje
4K video bez bilo kakvog vida stabilizacije

Natprosječna autonomija
Nema NFC

Cijena – omjer uloženo dobiveno

Dizajn, kućište i rukovanje

Za dizajn ne možemo reći da je originalan, kao ni za veliku većinu ovogodišnjih Androida. Sve proizvođače je zahvatio trend ugradnje širokog zuba po uzoru na iPhone X, i kako se čini, ova praksa se nastavlja. Iako su se pojavili modeli s manjim zubom, Xiaomi na svojim modelima očito namjerno gura upravo onakav kakvog smo upoznali na iPhoneu, pa tako ni Pocophone F1 nije izuzetak.

Međutim, ovako širok zub ipak ima svrhu. Uz telefonsku slušalicu koja služi i kao zvučnik, te selfie kameru, Pocophone F1 donosi i infracrvenu kameru za mapiranje lica u svrhu što više razine biometrijske sigurnosti. Treba reći da ova tehnologija ipak nije na razini onu koju nudi 3D face unlock na iPhoneu X ili Xiaomiju Mi 8 Explorer edition, ali je ipak bolje rješenje od klasične selfie kamere.

Sad kad smo odradili zub, idemo na važnije stavke. Kućište ovog uređaja nije izrađeno od stakla ni aluminija, kao što je to slučaj kod velike većine drugih uređaja s ovakvim hardverom, već od nekakve vrste plastike za koju bismo mogli reći da je polikarbonat. Da ne bude zabune, ne radi se ni o kakvoj jeftinoj plastici, kao što biste očekivali s obzirom da je proizvođač negdje morao uštedjeti, već prilično profinjene i ne previše klizave.

Uređaj dimenzijama otprilike odgovara OnePlusu 6 kojeg koristim kao primarni mobitel, pa sam se na njega brzo navikao. Ipak, od njega je za milimetar deblji, što sam osjetio odmah, ali nije mi trebalo dugo da se priviknem, s obzirom da imaju otprilike istu masu.

Straga po sredini se smjestila dvostruka kamera s bljeskalicom, a ispod nje čitač otisaka prstiju. Obje fizičke tipke se nalaze na desnoj strani, a ladica za SIM kartice na lijevoj. Ovdje dodajmo da uređaj prima dvije SIM kartice, ali koristi hibridni utor. Dakle ukoliko želite koristiti memorijsku, morat ćete se odreći druge SIM kartice. Na dnu imamo glavni zvučnik i USB-C utor, dok je 3.5 mm audio utor svoje mjesto našao na vrhu.

Uređaj općenito odlično leži u ruci i ergonomski je dobro oblikovan. Za one kojima je ovakva plastika ipak malo klizava, Pocophone F1 u prodajnom pakiranju donosi silikonsku maskicu koja mu savršeno odgovara, a malo je i zatamnjena, što znači da neće tako brzo požutjeti kako prozirne.

Zaslon

Za razliku od top modela Mi 8, Pocophone F1 donosi LCD zaslon, što možemo protumačiti kao jedan vid štednje, odnosno smanjivanja troškova proizvodnje, no to ne znači da je zaslon loš, dapače. Štoviše, primjetna je prilično duboka, odnosno vjerno prikazana crna boja, što je netipično za LCD zaslone, zbog koje je i softversko skrivanje zuba vjerno, a ne polovično kao na nekim drugim LCD zaslonima.

Dijagonala iznosi 6,18 inča, a rezolucija 2246 x 1080 točaka, što rezultira gustoćom od izvrsnih 400 ppi. Čak su i svjetlina i kontrast na danjem svjetlu prilično visoki, tako da problema s čitljivošću pod izravnim udarom sunca neće biti.

Spomenimo i to da se način prikaza boja može softverski podešavati, kao i uključiti filter plave svjetlosti, što će vam smanjiti umor očiju ako dugo gledate u zaslon.

Hardver i performanse

Procesor i radna memorija su prodajni adut ovog uređaja. Snapdragon 845 je trenutno jedan od najjačih dostupnih procesora, i ugrađuje se u najskuplje uređaje na tržištu. Isto vrijedi i za 6 GB RAM-a, koje ćete također naći mahom u najvišem cjenovnom razredu. Testni primjerak je imao 64 GB interne memorije, a treba napomenuti da će u ponudi biti i 128, odnosno 256 GB varijante, kao i model s 8 GB RAM-a. Ovakva konfiguracija Pocophoneu F1 osigurava izvrsne performanse, odnosno najbolje moguće u svijetu Androida.

Štoviše, ako se prisjetimo recenzije Xiaomija Mi 8, vidjet ćemo da je on na benchmark testu pokazao lošije rezultate. Naime, prilikom najvećeg opterećenja i zagrijavanja, dolazilo je do throttlinga, tj. usporavanja u multicore načinu, dok se to kod Pocophonea ne događa. S obzirom na potpuno plastično kućište, odnosno nedostatak metalnog okvira koji bi raspoređivao toplinu, ugrađene su bakrene cijevi koje to posao očito obavljaju kako bi trebale, pa Pocophone F1 po performansama stoji uz bok s ostalima koje pokreće isti procesor.

Što se prijema signala i kvalitete poziva tiče, nemamo prigovora. Slušalica je dovoljno glasna za ugodan telefonski razgovor i u bučnijem ambijentu. Vanjski zvučnik je također dovoljno glasan, no čuli smo i glasnije, a zanimljivo je da telefonska slušalica služi i kao drugi vanjski zvučnik, tako da možete uživati i u stereo ugođaju, naravno, koliko vam okolna buka to dozvoljava. Ipak, imajte na umu da je ovaj u telefonskoj slušalici nešto slabije glasnoće, tako da će se u pravilu stjecati dojam da zvuk dopire uglavnom iz donjeg zvučnika.

Na kaju ovog dijela navedimo još da uređaj nema NFC povezviost, što je svakako nedostatak.

Softver i sučelje

Kako je Xiaomi Pocophone brand djelomično odvojio od primarnog, pribjegao je i nešto drukčijem pristupu softveru. Tako Poco donosi poseban „MIUI for Poco“, koji se po nekim detaljima razlikuje od klasičnog MIUI-ja. Dakle, povrh Androida 8.1 dolazi MIUI 9.6, ali i tzv. Poco launcher, koji donosi čistu negaciju MIUI-ja – izbornik s aplikacijama.

Unutar ove „ladice“ možete organizirati apliakcije po kategorijama, određivati im prioritete prikaza, ali ih i skriti da ne budu vidljive. Ono što je pomalo traljavo izvedeno je deinstalacija aplikacija. Naime, iz ove ladice, aplikacije ne možete izravno deinstalirati, već ih prethodno morate odvući prema početnom zaslonu, a to zna poremetiti druge ikonice na njemu.

29/08/2018 08:52 AM