ZTE prekida s poslovanjem – pokopala ga američka zabrana izvoza - Android

Get it on Google Play

ZTE prekida s poslovanjem – pokopala ga američka zabrana izvoza - Android

Kineski proizvođač smartfona i mrežne opreme – ZTE, danas je u službenom dopisu hongkonškoj burzi objavio kako prestaje s najvećim dijelom poslovanja. U posljednjem sporu s američkim vlasima, ZTE je zaradio produženje zabrane kupovine američkih proizvoda, zbog kršenja sankcija koje je ta zemlja nametnula Iranu i Sjevernoj Koreji. ZTE je zbog prodaje proizvoda koji su […]

Kineski proizvođač smartfona i mrežne opreme – ZTE, danas je u službenom dopisu hongkonškoj burzi objavio kako prestaje s najvećim dijelom poslovanja. U posljednjem sporu s američkim vlasima, ZTE je zaradio produženje zabrane kupovine američkih proizvoda, zbog kršenja sankcija koje je ta zemlja nametnula Iranu i Sjevernoj Koreji.

ZTE je zbog prodaje proizvoda koji su sadržavali američke komponente, licence i patentna prava Iranu i Sj. Koreji, 2012. godine zaradio zabranu uvoza i korištenja američkih proizvoda, no nakon pokoravanja pravilima američkih regulatornih tijela, kazna mu je ubrzo suspendirana, zbog čega je svih ovih godina poslovao normalno. Međutim, nadležna tijela su sada otkrila da ih je ZTE svih ovih godina lagao i odlučila mu produljiti kaznu do 2025. godine.

S obzirom da ZTE uvelike ovisi o kupovini Qualcommovih procesora i licenci za Android operativni sustav, jasno je da mu ova zabrana praktički onemogućuje najveći dio poslovanja, i to onaj s proizvodnjom smartfona. Štoviše, ZTE je jedan od rijetkih kineskih brandova koji je uspio na američkom tržištu, i već neko vrijeme drži četvrto mjesto s 9,5% udjela.

Čini se da je ova kazna pretežak udarac za ZTE, koji sada ostaje bez mogućnosti proizvodnje licenciranih Android smartfona, nabave Qualcommovih procesora i cijelog niza komponenti, te korištenja patenata koji su na ovaj ili onaj način povezani s američkim kompanijama.

Iako je u neku ruku očito da je ZTE kršio pravila, cijela priča se ne može izvući iz konteksta nedavno započetog trgovinskog rata između SAD i Kine. Tako je američki FCC nedavno pozvao građane da ne kupuju ZTE i Huawei smartfone zbog navodne opasnosti od špijuniranja od strane kineske vlade, da bi ubrzo nakon toga odredio i zabranu prodaje u američkim vojnim bazama. Isto tako je svim državnim službenicima zabranjeno korištenje Huawei i ZTE smartfona u službene svrhe.

Treba napomenuti da se pod sličnom istragom zbog kršenja sankcija Iranu i Sj. Koreji u ovim trenucima nalazi i Huawei, pa je i u njegovom slučaju moguć sličan razvoj događaja.

Dokle će ovaj trgovinski rati ići i hoće li Kinezi odgovoriti nekom protumjerom, teško je reći, no jasno je da na raspolaganju imaju cijeli niz mjera. Tako, primjerice, mogu ograničiti prodaju određenih američkih proizvoda u Kini, što bi moglo posebno pogoditi Apple, koji je prošle godine najveći rast prodaje iPhonea ostvario upravo na kineskom tržištu.

Amerikancima je u ovom trenutku najvažnije smanjiti ogroman trgovinski deficit s Kinom, zbog čega je do svega ovoga i došlo, no pitanje je hoće li taj cilj postići  trgovinskim ratom.

09/05/2018 04:02 PM