Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app !) - Android

Get it on Google Play

Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app !) - Android

Nova HRTi aplikacija stigla je tek nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon prvenstva se čini kako trebamo i zaboraviti da ćemo zemaljskim signalom dobiti HD programe u skorije vrijeme. Zašto?

Post Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!) je prvi puta viđen na Netokracija.

Hrvatska Radiotelevizija definitivno je vrlo jaka logistikom i ljudstvom, ali koliko god nam Drago Ćosić bio drag (hehe), problemi koje HRT ima veći su od ogromne gledanosti koju Hrvatska reprezentacija donosi za nacionalnu TV kuću. Mnogi će reći i kako bi HRT imao zaista poražavajuću gledanost da ne prenose utakmice, što također nije baš daleko od istine.

Povod mom razmišljanju o HRT-u nije samo kraj Svjetskog prvenstva, već nova HRTi aplikacija koja je svjetlo dana ugledala upravo prije tjedan dana. Ne bi to bilo ništa novo niti čudno, da se na HRT-u ne gleda najviše sport. Logično bi bilo, stoga, plasirati aplikaciju prije Svjetskog prvenstva, a ne neposredno poslije, zar ne?

Drugo pitanje koje imam je ono koje ne muči samo mene, već i mnoštvo drugih kolega i ljubitelja sporta diljem Hrvatske, a to je zašto HRT i ove godine eksperimentalno uvodi HD kanal u vrijeme prvenstva? Nekako sumnjam da se išta više ima eksperimentirati nakon gotovo desetljeća Svjetskih i Europskih prvenstava, te Olimpijskih igara u HD rezoluciji koje su očito bile samo isprobavanje tehničkih mogućnosti.

Zanima me i zašto je HD program nestao odmah kada je finale završilo, a doček naših nogometaša bome nije bio u HD-u. Ovo posljednje mogu i razumjeti, jer je snimanje čitavog puta uživo zaista bilo logistički teško, ali nekako vjerujem da ne bi bilo pretjerano teže “izbaciti” barem 720p signal, kada je već 1080p luksuz koji si ne možemo priuštiti putem zemaljskog emitiranja.

Potpuno osvježena HRTi aplikacija

Odgovore na ova pitanja potražio sam u HRT-u, dakako, gdje su se potrudili rasvijetliti mi istine o tome zašto rade to što rade upravo na način na koji rade.

Kada je riječ o spomenutoj HRTi aplikaciji, odnosno njezinom potpuno novom izdanju, iz HRT-a mi kažu kako je ova potpuno nova aplikacija rezultat nemogućnosti da se obnovi prošla verzija. Razlog?

Odluka o korištenju nove aplikacije donesena je stoga što nije bilo moguće raditi update postojeće. Naime, postojeću aplikaciju održavao je razvojni programer s kojim je ugovor istekao 18. srpnja 2018. godine.

HRT-u je jednostavno istekao ugovor, i nisu mogli razvijati aplikaciju već napraviti novu. Malo čudno, ali dobro. To je glavni razlog i zašto je HRTi u novom ruhu izašao tek 18.7., a ne prije Svjetskog prvenstva i zašto sada morate na mobitelu skinuti novu. A ako ste se pitali koliko je to koštalo, iz HRT-a kažu: ništa.

HRT nije platio izradu aplikacije i njezin razvoj već je ugovorio kompletnu uslugu vezanu uz HRTi, a koja uz aplikaciju uključuje i distribuciju i zaštitu sadržaja. Navedena usluga ugovorena je s tvrtkom OiV.

Tako su Odašiljači i Veze, inače tvrtka u vlasništvu države, s HRT-om dogovorili “kompletnu uslugu” vezanu za novu aplikaciju. Zanimljivo je da je HRTi nastao 2015., a na stranicama tvrtke Odašiljači i Veze piše kako su upravo oni od samih početaka bili dio razvoja aplikacije. Čini se i nekako logičnije da razvoj onda preuzme ista tvrtka koja se bavi i odašiljanjem signala, ali ne znam zašto to nije bio slučaj – od samog početka.

Prema tome, HRT je svoju aplikaciju osvježio i redizajnirao uz pomoć novih partnera, ali svejedno mi se čini kako se ugovor mogao planirati malo više unaprijed kako bi se nova aplikacija ipak izbacila prije Svjetskog prvenstva. Svjetsko se gledalo i na “staroj” aplikaciji, ali točan broj gledatelja još nije poznat. Iz državne TV kuće kažu kako se podaci još uvijek prikupljaju i sistematiziraju, ali nema sumnje kako se radi o zaista velikim brojevima.

Eksperimentiranje godinama

Oni od nas koji nisu koristili HRTi, već “obične” televizore, ovo su prvenstvo mogli gledati i u takozvanom “eksperimentalnom” HD signalu. Nije ovo nipošto prvi put, a HRT s HD signalom eksperimentira otkada HD postoji. Naravno, lako je upirati prstom i reći kako plaćamo pretplatu, a nemamo HD, ali čini se kako se u nekim situacijama čak ne radi ni o volji unutar HRT-a, već o širim problemima u TV reprodukciji kod nas:

Kontinuirana dostupnost HRT-ovih televizijskih programa u visokoj razlučivosti u zemaljskom emitiranju u ovom trenutku ovisi o nacionalnoj Strategiji prelaska na DVB-T2 sustav emitiranja gdje se HRT protivi odgađanju tog procesa, odnosno zalaže se za njegov završetak najkasnije do 30. lipnja 2020. godine sukladno odluci Europske komisije.

Dodaju i kako je HRT već u ovom trenutku spreman svoja prva dva kanala prebaciti u HD, ali kako oni jednostavno nisu ti koji o tome mogu odlučiti. Čini se kako i ovdje ne postoje samo jedna vrata na koja trebamo pokucati s pitanjima zašto TV program kod nas izgleda kao da je 2002. godina. Klasična domaća priča.

Upravo je gore spomenuta tvrtka Odašiljači i Veze zadužena za distribuciju sadržaja koje proizvode domaće televizijske kuće. HRT tako može snimati sve svoje programe u HD rezoluciji, ali ukoliko OiV isti taj signal ne “dostavi” ljudima, od njega nema ništa. Vaš televizor tako može biti spreman i za 4K, ali osim ako na njega nemate spojen neki Chromecast, Android box ili računalo, bojim se da tu rezoluciju nećete vidjeti.

Iz HRT-a daljnje probleme oko HD signala pojašnjavaju:

Naime, u postojećim multipleksima s DVB-T modulacijom trenutno nema dovoljno kapaciteta za emitiranje svih četiriju HRT-ovih programa u visokoj razlučivosti niti je učinkovito koristiti se MPEG 2 kompresijom za emitiranje u visokoj razlučivosti što bi vjerujemo trebalo biti riješeno kroz Strategiju prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 na kojoj se već nekoliko godina radi.

(Ni)je u šoldima sve?

Također, razlog zašto sav domaći zemaljski program nije u HD rezoluciji leži i u činjenici da je HD signal na postojećoj infrastrukturi vrlo skup za emitiranje. Jasno je kako sve domaće televizijske kuće koje žele do vaših domova doći putem “klasične” antene, a ne interneta, moraju platiti da se taj signal do vas i dostavi. Čini se, pak, kako je ovo proces koji košta mnogo, a nudi vam samo ljepšu sliku.

Zato se ta “ljepša slika” dostavlja samo kada se radi o Svjetskim prvenstvima ili Olimpijadi, jer se cijena tada lakše može opravdati velikim brojem gledatelja i prihodima od reklama. Ne kažem da je ovo super ispravan način, ali kažem kako mogu razumjeti zašto se to tako radi.

Iz HRT-a kažu:

Prelaskom na DVB-T2 sustav emitiranja uz primjenu HEVC (H.265) kodiranja, oni bi se trebali smanjiti, ali će vjerojatno i dalje ostati previsoki za većinu nakladnika.

Ovo znači kako vjerojatno nećemo uskoro gledati RTL2 i Domu u HD-u putem “obične antene”, jer se bojim kako i uz napredniju tehnologiju ovaj signal i dalje neće biti suviše rentabilan.

Sve na internet

Ovo nas dovodi do logičnog idućeg koraka: interneta. Kako se sav razgovor o HD signalu zapravo svodi na odašiljače, signal i infrastrukturu, bilo bi glupo misliti kako će se do 2020. sve riješiti na bolje. Ono što svi čine kako bi doskočili ovome je jednostavno: staviti sve na internet.

HRTi aplikacija tako vam daje mogućnost gledanja HD rezolucije, a HD kanale možete pronaći i kod svih pružatelja internetskih TV usluga. Nova TV također se može gledati u HD-u, kao i Doma. Naravno, uz dodatnu nadoplatu i ne bez interneta.

Mnogi će se pitati zašto onda plaćaju pretplatu, a ovo pitanje postaje još aktualnije kada se sjetimo da je HRT izgubio i prava na svoju posljednju “zlatnu koku” – nogomet. Tako ćemo iduće Europsko prvenstvo pratiti na Sport Klubu iza kojeg stoji United Media, a vjerujem kako je srebro naših nogometaša posljednje nogometno prvenstvo koje smo gledali u HRT-ovom eksperimentalnom programu. O ovoj temi će se, bez sumnje, govoriti mnogo više u idućim mjesecima, ali činjenica ostaje da, ako vam je toliko stalo do HD signala, isti morate i (dodatno) platiti.

Razgovori o pretplati, kvaliteti programa i cijenama internetskih televizija tako će biti aktualni još dosta vremena, a jedino što kao korisnik zapravo možete, jest pronaći onaj paket koji odgovara najbolje vašim interesima i financijskoj situaciji. Razlog zašto HD nije dostupan svima krije se iza nekoliko različitih okolnosti, od države koja treba donositi nova pravila, pa do odašiljača i raznih drugih tehnikalija. Ipak, pretplatnici svakako zaslužuju bolju sliku, pogotovo kada plaćaju pristojbu.

U međuvremenu možete i razmisliti o tome da počnete koristiti neke druge alate, ali to je nešto što je samo na vama.

Post Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!) je prvi puta viđen na Netokracija.

26/07/2018 10:24 AM