iOS 12 - poboljšanje performansi i stabilnosti, podrška za starije uređaje, ali i nove funkcionalnosti - Android

Get it on Google Play

iOS 12 - poboljšanje performansi i stabilnosti, podrška za starije uređaje, ali i nove funkcionalnosti - Android

Kao što se i očekivalo, Apple je danas na WWDC-u predstavio iOS 12, najnoviju generaciju svog operativnog sustava za iPhone i iPad. Primjetnih promjena u dizajnu sučelja nema, no Apple se u ovoj epizodi fokusira na funkcionalnost, brzinu i stabilnost, a donosi i niz novih softverskih rješenja. Prema riječima Appelovih inženjera, iOS 12 će poboljšati […]

Kao što se i očekivalo, Apple je danas na WWDC-u predstavio iOS 12, najnoviju generaciju svog operativnog sustava za iPhone i iPad. Primjetnih promjena u dizajnu sučelja nema, no Apple se u ovoj epizodi fokusira na funkcionalnost, brzinu i stabilnost, a donosi i niz novih softverskih rješenja.

Prema riječima Appelovih inženjera, iOS 12 će poboljšati performanse, čak i starijih generacija iPhonea. Tako će iOS 12 biti podržan i na starijim modelima poput iPhonea 6 Plus. Ovo možemo protumačiti kao da je Apple naučio lekciju nakon afere s namjernim usporavanjem starijih iPhonea radi održavanja životnog vijeka baterije. Dokaz tome je i to što će korisnici imati mogućnost sami smanjiti takt procesora kako bi postigli cilj koji im je Apple prije nametao.

Dakle, i stariji iPhonei bi s novim iOS-om trebali biti brži i responzivniji. U Appleu navode da će se aplikacije sada otvarati i do dvostruko brže. U slučaju aplikacije kamere to iznositi čak 70%, a vrijeme odaziva tipkovnice će se dvostruko skratiti. Naravno, ovo će svakako biti zanimljivo isprobati u praksi.

Novi iOS donosi i poboljšanje Foto aplikacije. Novosti dolaze u načinu dijeljenja, jer će sustav sada sam sugerirati osobu s kojom biste trebali podijeliti snimljenu fotografiju, i to čak u punoj rezoluciji.

Od aplikacija predstavljenih na današnjoj konferenciji, Apple poseban naglasak daje na – Measure, aplikaciju koja koristi kameru i tehnikalije proširene stvarnosti kako bi precizno izmjerila predmete, npr. namještaj i sl.

Ova aplikacija koristi ARKit2, kojeg nalazimo i u novoj igri izrađenoj u suradnji s Legom. Naime, igrači pomoću iPada mogu stvarati svoje virtualne svjetove oko svojih stvarnih lego građevina. Radi se o strateškoj igri, sličnoj Simsima ili Minecraftu, a na kraju seanse, svaki igrač će moći spremiti svoj svijet.

Jedna od zanimljivih novotarija na iOS-u 12 su grupne obavijesti, koje su sada napokon organizirane prema vrsti i temama. Sada ćete moći odbaciti cijelu grupu obavijesti ili im odrediti ponovo pojavljivanje u zadanom vremenu. Ipak, bez obzira na to, ostat će prisutne u obavjesnom centru kako biste im mogli pristupiti kasnije.

Tu su sada i “App usage”, te “App limits” funkcionalnosti, koje će vam reći koliko ste vremena proveli koristeći određenu aplikaciju, ali vas i prekinuti ako ste pretjerali, naravno, u skladu s unaprijed određenim limitom. Ovo će biti korisno roditeljima koji ne žele da im djeca po cijele dane vise na mobitelima, već da i nešto korisno rade. Vrlo korisno, no vidjeli smo da je Google po tom pitanju preduhitrio Apple i sličnu stvar predstavio u beta verziji Androida P.

iOS sada omogućuje i korištenje personaliziranih emojia. Nakon govanaca koja govore, Apple je dodao i neke nove figure, kao npr. T-Rexa, ali i mogućnost kreiranja vlastitih emojia, sličnih onima koje smo vidjeli kod Samsunga Galaxy S9 na MWC-u. Nažalost, ako nemate iPhone X, dakle onaj najskuplji, ostat ćete uskraćeni za gubljenje vremena kreirajući vlastite emojie, koje je Apple sada nazvao – Memoji.

Novi iOS donosi poboljšanja u pretraživanju, ali i mapama u autu. Tako će vlasnici vozila koja podržavaju CarPlay, moći birati i navigaciju trećih strana, kao npr. Google.

Od ostalih novotarija izvojimo još Apple News, aplikacija koja je sada ugrađena u Stock App (dionice). Dakle, sada ćete lakše moći čitati vijesti, no treba vidjeti hoće li i u kojoj mjeri biti lokalizirane.

04/06/2018 07:00 PM