ARM predstavio novu ARMv9 arhitekturu koja se fokusira na sigurnost i strojno učenje - Android

Get it on Google Play

ARM predstavio novu ARMv9 arhitekturu koja se fokusira na sigurnost i strojno učenje - Android

ARM, vodeći svjetski dizajner procesorskih jezgri za smartfone i srodne uređaje, danas je predstavio novu ARMv9 arhitekturu, koja stiže točno 10 godina nakon ARMv8, predstavljene 2011. godine. U protekloj dekadi, proizvođači su isporučili preko 100 milijardi ARMv8 čipova, čiji je glavni adut bio prelazak s 32 na 64-bitnu arhitekturu. Sada, 10 godina kasnije, vrijeme je […]

ARM, vodeći svjetski dizajner procesorskih jezgri za smartfone i srodne uređaje, danas je predstavio novu ARMv9 arhitekturu, koja stiže točno 10 godina nakon ARMv8, predstavljene 2011. godine. U protekloj dekadi, proizvođači su isporučili preko 100 milijardi ARMv8 čipova, čiji je glavni adut bio prelazak s 32 na 64-bitnu arhitekturu.

Sada, 10 godina kasnije, vrijeme je za novu generaciju koja je u najvećoj mjeri posvećena sigurnosti. U ARM-u predviđaju da će isporuka ovih čipova u dogledno vrijeme dosegnuti brojku od 300 milijardi. Pored sigurnosti, ARMv9 arhitektura temelji se na vektorskom procesuiranju i strojnom učenju, što bi u velikoj mjeri trebalo izmijeniti način na koji koristimo smartfone i srodne uređaje, jer će proizvođačima samih uređaja biti lakše razviti vlastita rješenja.

Promjena u arhitekturi čipova će se odraziti i na softver, jer primjerice Google Play Store od 1. kolovoza više neće podržavati 32-bitne aplikacije, već samo 64-bitne. Za ostalo će se pobrinuti proizvođači procesora, koji će svoje čipsete prilagođavati vlastitim potrebama, ali će kao temelj koristiti novu ARMv9 arhitekturu.

31/03/2021 01:22 PM