Google - brzina nadogradnji na nove verzije Androida se povećala - Android

Get it on Google Play

Google - brzina nadogradnji na nove verzije Androida se povećala - Android

Fragmentacija Androida jedan je od njegovih najvećih nedostataka. S obzirom na otvorenost eko-sustava i činjenicu na postojanje velikog broja proizvođača, ne čudi što je prihvaćenost novijih verzija operativnog sustava neusporedivo manja od one na konkurentskom iOS-u koji je zatvoren. No ipak, Google je u zadnjih godinu dana uspio u naumu da što veći broj smartfona […]

Fragmentacija Androida jedan je od njegovih najvećih nedostataka. S obzirom na otvorenost eko-sustava i činjenicu na postojanje velikog broja proizvođača, ne čudi što je prihvaćenost novijih verzija operativnog sustava neusporedivo manja od one na konkurentskom iOS-u koji je zatvoren.

No ipak, Google je u zadnjih godinu dana uspio u naumu da što veći broj smartfona dobije najnovije verzije njegovog operativnog sustava, tako da je Android 9 Pie imao osjetno veći rast nego prijašnje verzije te trenutno zauzima udio od 22,6% u ukupnoj masi uređaja.

U Googleu navode da su ovaj uspjeh postigli pomoću Projekta Treble i kvalitetnijom suradnjom s proizvođačima. Prosječno trajanje nadogradnje uređaja s Orea na Pie trajalo je tri mjeseca, a situacija s Androidom 10 bi trebala biti još bolja, dakle vjeruju da će se vrijeme potrebno za prelazak na novu verziju dodatno skratiti.

Google je također pohvalio proizvođače Xiaomi, OnePlus i Essential za brzu reakciju kad su nadogradnje u pitanju i izrazio nadu da će do kraja godine i mnogi drugi svoje modele nadograditi na Android 10, a poimence spominje Samsung, LG, Motorolu, Oppo, Vivo, Sony, Sharp i Realme.

Google

24/10/2019 10:50 AM