Je li se OnePlus razvodnio [Osobni stav] - Android

Get it on Google Play

Je li se OnePlus razvodnio [Osobni stav] - Android

OnePlus je odavno napustio filozofiju „ubojice flagshipa“, a od kasnije i strategiju izbacivanja samo jednog modela godišnje, u kojeg se kleo kao strateški idealnog. Prošle smo godine svjedočili da je ovaj brand lani lansirao cijelu paletu uređaja nižih cjenovnih razreda, čime se prilično razvodnio. Naravno, i drugi proizvođači izbacuju toliko modela da im vjerojatno ni […]

OnePlus je odavno napustio filozofiju „ubojice flagshipa“, a od kasnije i strategiju izbacivanja samo jednog modela godišnje, u kojeg se kleo kao strateški idealnog. Prošle smo godine svjedočili da je ovaj brand lani lansirao cijelu paletu uređaja nižih cjenovnih razreda, čime se prilično razvodnio.

Naravno, i drugi proizvođači izbacuju toliko modela da im vjerojatno ni sami ne znaju imena (pozdrav Xiaomiju) pa su prilično uspješni. Možemo zaključiti da je i OnePlus krenuo ovim putem, što za samu kompaniju nije nužno loše. Ugled je stekla popularnim top modelima, postala „ime“ i sad ga želi iskoristiti za masovnu proizvodnju jeftinijih uređaja i osvajanje što većeg dijela tržišnog kolača.

Međutim, ono što staru OnePlus zajednicu (čiji je gorljivi član bio i autor ovog teksta) smeta je spomenuto razvodnjavanje branda, ali najviše vidljiva nebriga za inovacije u top modelima. Da su ovi zaostaci popraćeni snižavanjem cijena, možda osobno ne bih ovoliko dramio, no to nije slučaj. Da ne bi bilo zabune, OnePlusove sam koristio doslovno od modela OnePlus One pa sve do OnePlus 7 Pro, nakon čega sam, s obzirom na cijenu, jednostavno očekivao više, no to se nije dogodilo.

E sad, u 3. mjesecu na red dolazi nova serija – OnePlus 9, kao i njegova Pro verzija, od koje fanovi očekuju mnogo. Ipak, cinkeri tvrde da devetke neće donijeti očekivani napredak na području kamere, kao što je npr. periskopski optički zoom, već će koristiti stari klasični s maksimalnim povećanjem od 3x.

Pogonski strojevi će, naravno, biti najnoviji Snapdragon 888, što je logično i očekivano, no hoće li on sam i bez dodatnih inovacija na drugim poljima biti dovoljan? 120 Hz zaslon je također u igri, što je svakako pohvalno, kao i superbrzo punjenje o kojem još nemamo detalje.

Bilo kako bilo, da bi OnePlus zadržao svoj imidž, trebao bi se više potruditi oko top modela, a istovremeno bi trebao prestati pretjerivati s cijenama. Usporedbe radi, Xiaomi proizvodi jednako kvalitetne, pa čak i naprednije uređaje po nižim cijenama.

Naravno, ove glasine o OnePlusu 9 i OnePlusu 9 Pro tek trebaju biti potvrđene, tako da ćemo za svaki sud pričekati ožujak, kada će glasina biti više i kad budu točnije. Naime, s obzirom na dosadašnju praksu, malo tajni ostaje za sam event predstavljanja.

26/01/2021 08:57 AM