Mobitel kao sigurno sredstvo plaćanja - Android

Get it on Google Play

Mobitel kao sigurno sredstvo plaćanja - Android

Vremena se mijenjaju, a s njima i navike. Ipak, nijedna promjena ne dolazi preko noći. Ako ste u vrijeme 2020. počeli intenzivnije plaćati mobitelom, a sami ste još skeptični u sigurnost istoga - ovaj vodič bit će vam od velike pomoći.

The post Mobitel kao sigurno sredstvo plaćanja appeared first on Netokracija.

Ono što su kartice nekoć bile za gotovinu, sad je mobitel postao za kartice. Naravno, čim je novac u pitanju, mnogi od nas su skeptični na bilo kakvu promjenu, no danas zaista nema razloga da sumnjate u sigurnost plaćanja računa putem mobitela. Vaša virtualna kartica na mobitelu jednako je dobro zaštićena od potencijalnih financijskih prijevara kao i obična plastična, a zaštitu možete i sami ojačati hardversko-softverskim opcijama i nadogradnjama. Ali vi ste ipak još skeptični bez obzira… zar ne?

Krenimo zato od početka.

Evo jedne činjenice koje vjerojatno niste bili svjesni. Mobitel kao sredstvo plaćanja koristimo malo više od dva desetljeća. Ma ne, nismo valjda toliko stari!? Kako je to moguće? 

Prve stvari koje smo kupovali mobitelom bile su premium polifone ringtone melodije i videoigre.

Prisjetite se da smo već na “glupim” mobitelima kupovali premium ringtone melodije, video igre i najam parkinga, no nismo o tome previše razmišljali jer se većinom radilo o digitalnoj robi. Usto, kupnje su bile ograničene iznosom na bonu, a iznosi mali pa ako slučajno niste na pretplati kupili cijelu kolekciju hrvatskih dance hitova u MIDI formatu, bojazan od moguće krađe ili visokih računa bila je relativno niska.

Stvari su se počele mijenjati kojih desetak godina kasnije. S pojavom iPhonea na tržištu (2007.) pametni mobiteli postali su mainstream, a s njima je postalo i općeprihvaćeno skidanje mobilnih aplikacija third-party proizvođača te plaćanje aplikacija i njihovih nadogradnji putem trgovina poput AppStorea i Google Playa, koje su developerima i korisnicima bili mnogo pristupačniji nego dotadašnje trgovine operatera i mobilnih proizvođača. Drugi veliki iskorak u ovom polju bilo je lansiranje prvog mobitela s NFC funkcijom (Nokia C7-00, 2010.)

Pametni telefoni s brzom internet vezom, pristupačnom trgovinom s raznolikim mobilnim aplikacijama i NFC čipom danas su temelj suvremenog načina plaćanja mobitelima, koji se može koristiti svugdje gdje se nalazi odgovarajući POS aparat – od trgovina aplikacijama i web dućana do trgovina namirnicama, restorana i kafića. S druge strane, sa širim mogućnostima plaćanja mobitelom, de facto stavljanja kartice bankovnog računa na isti, javlja se i veći strah od potencijalne krađe podataka i prijevare.

Pametni mobitel s NFC-om sigurno imate – a aplikaciju?

Ako ste nabavili novi smartphone unazad godinu dana, gotovo sigurno imate mobitel s NFC čipom, što znači da možete plaćati račune mobitelom na praktički svim mjestima gdje ih možete plaćati i običnom beskontaktnom karticom. U suštini, plaćanje mobitelom je plaćanje karticom, samo kartica na mobitelu nije prisutna u fizičkom, opipljivom obliku, nego su svi potrebni podaci o njoj spremljeni u digitalni novčanik.

Kada debitnu karticu dodate u digitalni novčanik tu karticu potom možete koristiti kao sredstvo plaćanja putem mobitela.

Plaćanje mobitelom jednostavno je poput plaćanja beskontaktnom karticom. Na mobitelu samo treba odabrati virtualnu karticu unutar digitalnog novčanika i prisloniti NFC čitač (NFC mora biti uključen, normalno) uz POS uređaj koji podržava mobilno plaćanje. Ovisno o iznosu koji plaćate, dodatno ćete morati potvrditi identitet putem PIN-a, zaporke, uzorka ili biometrijskog potpisa (prepoznavanje lica, otiska prstiju)

Od trenutno dostupnih digitalnih novčanika u trgovinama, najjednostavnije je skinuti službenu mobilnu aplikaciju digitalnog novčanika vaše matične banke. Ako vaša banka još ne nudi aplikaciju digitalnog novčanika ili vi ne želite posebno plaćati tu uslugu, druga najbolja stvar je skinuti službenu mobilnu aplikaciju digitalnog novčanika operativnog sustava koji koristite. Za iPhone korisnike to je Apple Pay, dok korisnici Android mobitela na raspolaganju imaju Google Pay.

Mobitel koji je postao novčanik

Kada ste debitnu ili kreditnu karticu dodali u servis svoje banke ili u neki od gore spomenutih, tu karticu potom možete koristiti kao sredstvo plaćanja putem mobitela. Ovisno o servisu, dostupne su vam različite funkcionalnosti – od jednostavnog pregleda transakcija do zaključavanja beskontaktnog plaćanja ili dodavanja ograničenja na potrošnju.

I to je to – spremni ste za plaćanje mobitelom u dućanu, web trgovini, aplikaciji za dostavu hrane i gdje god drugo vam je plaćanje takvim servisima dostupno.

No, što ako izgubim mobitel?

Općenito, plaćanje mobitelom može biti sigurnije od plaćanja običnim karticama (beskontaktnim, magnetskim, čipiranim), pogotovo ako poduzmete dodatne korake za zaštitu računa i mobitela.

Za razliku od običnog novčanika, kojeg lopov može otvoriti u sekundi i dobiti pristup svim dokumentima, karticama i novcima, mobitel od krađe bilo kakvih podataka možete zaštititi odgovarajući hardverskim i softverskim sustavima za zaključavanje. Ipak, većina digitalnih novčanika već od vas traži određen stupanj zaštite odnosno zaključavanja mobitela kako biste uopće mogli aktivirati plaćanje mobitelom poput PIN-a, uzorka, otiska prsta i sl. Broj kartice se prilikom plaćanja navedenim digitalnim novčanicima tokenizira, što znači da trgovcima direktno ne dajete broj svoje kartice. Radi se o dodatnom stupnju zaštite od krađe podataka.

Ovisno o iznosu koji plaćate svojim mobitelom, na području Unije uskoro ćete svugdje morati potvrditi identitet putem PIN-a, zaporke, uzorka ili biometrijskog potpisa.

Dodatno, navedeni digitalni novčanici vam, po automatskim postavkama, šalju obavijest o provedenoj transakciji, neovisno o tome radi li se o računu za kavu od 20 kuna ili za novi TV od 20.000 kuna, tako da se ne može dogoditi situacija da ste nešto “slučajno” kupili, a da niste odmah bili obaviješteni. Ako vas brine privatnost podataka prikazanih u obavijestima, u postavkama možete o(ne)mogućiti prikaz obavijesti na zaključanom ekranu te ograničiti prikaz sadržaja obavijesti.

Nadalje, putem opcija za pronalazak telefona, možete na daljinu zaključati i/ili izbrisati sve podatke, uključujući i one vezane za vaše digitalne novčanike i kartice. Također, korištenje posebne kartice samo za plaćanje mobitelom, kao što smo već napomenuli, može smanjiti opseg potencijalne prijevare. Naravno, kao i kod normalne banke, ako izgubite digitalnu karticu ili shvatite da je ukradena, možete odmah nazvati korisničku službu banke ili servisa te blokirati račun.

Ekstenzija onog što jesmo

Osim toga, svoje transakcije možete dodatno ojačati protiv prijevara s dvostrukom autentifikacijom koja je od rujna 2019. postala obvezna na području EU. Dvostruka autentifikacija se, kao što joj ime kaže, sastoji od dva faktora potvrde identiteta.

Faktor autentifikacije se može odnositi na:

  1. nešto što imate – mobitel, tablet, pametni sat, token
  2. nešto što znate – PIN, zaporka
  3. nešto što jeste – izgled lica, otisak prstiju
Dvostruka autentifikacija se uobičajeno na mobitelima provodi putem jednokratne zaporke koja dolazi SMS porukom, no po novijem, može se realizirati i uz pomoću biometrijskog potpisa.

Kombinacija dva različita faktora autentifikacije pruža mnogo veću sigurnost od potencijalne prijevare, pogotovo kad su riječ možebitne prijevare na daljinu. Koje su šanse da neki kradljivac mobitela ujedno pogodi i vaš PIN za digitalni novčanik? Ili da se haker digitalnih novčanika i kartica na drugom kraju svijeta domogne vašeg mobitela i broja?

Relativno malen broj korisnika donedavno se koristio sustavima dvostruke autentifikacije poput PIN-a i klasičnog fizičkog tokena, no pojavom pametnih uređaja dvostruka autentifikacija se masovno proširila te postala dostupna za razne usluge. Ako koristite dvostruka autentifikaciju radi zaštite podataka na email računu ili profilu na društvenim mrežama, sigurno želite uključiti i zaštitu za osjetljive financijske podatke odnosno vaš novac. Hoćete li to moći ovisi prvenstveno o vašoj banci i koje metode autentifikacije je implementirala.

Dvostruka autentifikacija se uobičajeno na mobitelima provodi putem jednokratne zaporke koja dolazi SMS porukom ili tokenom, no po novijem, može se realizirati i uz pomoću biometrijskog potpisa (prepoznavanje lica, otiska prstiju), što će definitivno pospješiti i sigurnost i iskustvo kupnje. U odnosu na klasični način potvrde plaćanja (PIN, zaporka, uzorak), biometrijski potpis ne može se doznati gledanjem s ramena, prepisati, pogoditi, izmamiti tzv. phishingom (lažno predstavljanje putem emaila kako bi se dobili povjerljivi podaci kao što su zaporke)… Biometrijski podaci su jedinstveni, i kao takvi, mnogo teže podložni krađi ili prijevari. A ujedno su brži i ugodniji za korištenje na mobitelima.

Sve navedeno trebalo bi vam pružiti maksimalnu zaštitu protiv potencijalne krađe podataka i novaca, bez obzira plaćate li mobitelom u online ili offline trgovini. A s obzirom na sve veći rast prometa u online trgovinama te sve veću raširenost POS uređaja za mobilno plaćanje, čini nam se kako će plaćanje putem mobitela za nekoliko godina postati pravilo, a ne iznimka.

Ovaj članak pripremljen je u suradnji s Mastercardom. Njihova Identity Check™ tehnologija napredne autentifikacije, kao i mnoge od predstavljenih opcija o kojima pišemo na Netokraciji, obilježavaju pomak u svijetu online plaćanja. Pomak ka bržoj i sigurnijoj kupnji kako na webu, tako putem mobitela i gadgeta. Kriznu 2020. obilježit će mnoge promjene, a jedna od njih je i značajan rast online transakcija – uz ovaj serijal želimo vam pomoći da prođu uspješno i sigurno!

The post Mobitel kao sigurno sredstvo plaćanja appeared first on Netokracija.

19/11/2020 10:51 AM