Nakon tjedan dana korištenja LaqoPreventa dokazao sam sebi i drugima da sam izuzetan vozač - Android

Get it on Google Play

Nakon tjedan dana korištenja LaqoPreventa dokazao sam sebi i drugima da sam izuzetan vozač - Android

Što mislite, jeste li dobar i savjestan vozač? Biste li si dali ocjenu od 1 do 100? Mislite li da je uopće moguće izračunati uspješnost nečije vožnje? Sve to zna LaqoPrevent.

Vjerujem da ste već upoznati s LAQO brendom. Novi projekt Croatia osiguranja je prvo pravo digitalno osiguranje u Hrvatskoj i samim time pristupa novoj publici na nov način. O LAQO smo već pisali, a njihovi predstavnici bili su i gosti na nekim od naših događaja.

Danas, pak, pričamo o novoj funkcionalnosti nazvanoj LaqoPrevent koja je predstavljena prije otprilike tjedan dana. Radi se, naime, o mogućnosti praćenja vaših vozačkih navika putem LAQO aplikacije kako biste mogli dobiti ocjene i eventualno čak i nagrade. LaqoPrevent je otvoren za sve korisnike LAQO osiguranja. Dakle, sjedate u auto, vozite, i dobijete ocjenu od 1 do 100.

Ja sam si uzeo za zadatak isprobati LaqoPrevent proteklih nekoliko dana i vidjeti kako to može aplikacija shvatiti koliko sam ja dobar vozač. Ono što je najvažnije je to što sam konačno crno na bijelo imao dokaz da bolje vozim nego zaručnica (koja je tek položila op.e.). Jasno, LaqoPrevent je na tržištu kratko, ali moram reći da je aplikacija ovih dana vrlo dobro radila, i nije bilo nikakvih problema u očitavanju vožnje, označavanju eventualnih pogrešaka ili slično.

Nakon svake vožnje sam pogledao brojku i ocjenu, a nekad sam se i naljutio na LAQO jer:

Kakva je ovo ocjena? Vozio sam predobro!

Ali da vam budem potpuno iskren, uvijek kada je aplikacija rekla da nešto nije bilo kako treba, ja sam bio kriv.

Koliko je lako koristiti LaqoPrevent?

Velik izazov za dobro prihvaćanje je jednostavnost. Srećom, za LaqoPrevent baš ne morate uložiti gotovo nikakav trud. Prevent se pokazuje kao ikonica u LAQO aplikaciji koju aktivirate i tako dajete aplikaciji određena dopuštenja i privole; da radi u pozadini i koristi senzore kako bi mogla shvatiti kada vozite – i to vam je to. Doslovno nakon toga ju možete zaboraviti, kao što sam ja i napravio.

Ne trebate ju paliti svaki puta kada vozite, unositi nikakve podatke i slično. Tijekom proteklih nekoliko dana samo sam nosio mobitel sa sobom, a aplikacija se sama uključivala kada sam krenuo voziti i pomoću senzora mobitela pratila određene parametre – brzinu, nagla kočenja i ubrzavanja, korištenje mobitela i slično. Kada završite s vožnjom, dobit ćete ocjenu od 1 do 100, i tako svaki puta kada vozite. Zanimljivo mi je da, kada sam vozio i bio loše raspoložen to se zaista vidjelo na metrikama (iako inače vozim savršeno).

Nakon vožnje možete otvoriti LaqoPrevent i vidjeti kako ste prošli, a aplikacija bilježi vaše vožnje i daje vam prosječnu ocjenu svih njih – moja je otprilike 87, što uopće nije loše. Zapravo, da sam imao ovako što kada sam prije 10 godina položio, mnogo bi lakše roditeljima pojasnio da vozim kao normalna osoba, a ne “divljam” cestom i ugrožavam druge ljude, kao što su to svi mislili jer sam vozio Renault Clio koji je bio preglasan za svoje vlastito dobro.

U razgovoru s prijateljima koji koriste aplikaciju primjetio sam nekoliko zanimljivosti; neki od njih bolje voze u drugom gradu, neki bolje voze kada su u autu djevojka ili supruga, a većina se slaže da je LaqoPrevent dosta zanimljiva stvar – jedino što ne vole je sami sebe kada vide lošu ocjenu. 

 

Zašto uopće pratiti svoju vožnju?

Kao prvo, velika je mogućnost da ćete, ako znate da vas prati određeni sustav ili aplikacija, manje dirati mobitel u vožnji, i voziti mirnije. Naravno, LaqoPrevent vam neće zamjeriti ako vozite brzo, no ima neki psihološki efekt kada znate da ćete dobiti lošu ocjenu na osnovu stvarnih podataka.

Ovakve aplikacije vani su česte, a tvrtka Amodo koja je surađivala na razvoju LaqoPreventa je nešto slično već usavršila s Porscheom, samo su u tom slučaju bili orijentirani isključivo na mlade vozače. Product owner Ivan Bimbi iz LAQO tima kaže mi kako je suradnja s Amodom trajala nekoliko mjeseci, i uključivala je kreiranje koncepta, dizajna, implementaciju te testiranje; dakle gotovo sve stanice razrade konačnog rješenja.

Ivan mi kaže i kako je razlog pokretanja Preventa bio to što su u LAQO-u odlučili iskoristiti svoje tehničke mogućnosti kako bi pomogli u smanjenju nesreća na cestama. U ovom području je Hrvatska dosta loša (više od 68 smrti na cestama na milijun ljudi), a ideja je da, ako bi više nas imalo aplikaciju koja nagrađuje dobru vožnju – više nas bi i vozilo savjesnije i bolje.

Gamifikacijom do sigurnije vožnje

Kako bi sve bilo nijansu zabavnije, za dobru vožnju dobit ćete pogodnosti i popuste na razne usluge. Ivan mi kaže kako, ako skupite 90 ili više bodova u najmanje 20 vožnji dobijete dodatno pokriće, a iz LAQO tima mi napominju kako nagrade možete osvojiti kroz cijelo trajanje police. Moje ocjene su se kretale od 72 (najmanja) do 100, ovisno o trajanju putovanja i tome koliko sam brzo trebao biti na drugome mjestu. 🙂

U konačnici, ova aplikacija nije tu da vas natjera da budete bolji kako biste platili manje, nego da vas nagradi ako to već radite. Realno, ne morate ništa raditi nego voziti auto, a imat ćete priliku osvajati nagrade i sudjelovati u nagradnim natječajima. 

Osim spomenutih nagrada, u aplikaciji ćete svako malo dobiti značke koje označavaju proputovanu kilometražu, brzinu i slično – zanimljivo, iako ih ne morate nikada ni gledati ako ne želite. Značke ćete dobiti ako, recimo, odradite nekoliko putovanja s ocjenama višim od 90, ako vozite vikendom, a zanimljivo i da postoji značka za 20 vožnji u kojima ste proveli manje od tri posto vremena u leru, time vas aplikacija potiče da budete malo više ekološki svjesni.

Moja ukupna ucjena je i više nego solidnih 87.

Koliko ste puta danas rukovali mobitelom u vožnji…

Osim toga, u LaqoPrevent dijelu LAQO aplikacije možete pogledati detalje svake od vožnji. LAQO će vam objasniti zašto niste dobili 100 od 100 i gdje se popraviti kroz nekoliko različitih dijelova. Prvo su upozorenja, gdje će pisati koliko ste puta naglo skrenuli ili ubrzali, a drugo je fokus odnosno koncentracija. Tamo će pisati koliko ste poziva primili ili napravili, i koliko ste puta rukovali mobitelom za druge stvari. Ja inače gotovo nikada ne koristim mobitel kada vozim, pa sam do sada prikupio možda jednu ili dvije opaske, ali mogu zamisliti da bi nekima ovaj rezultat mogao biti mnogo gori.

Ono što je meni “najgore” jest da LaqoPrevent vrlo direktno kaže koliko ste posto brže vozili, bilo to tri ili deset posto. Kod mene je to uvijek negdje oko 20%, što mi smanji ocjene za nekih barem pet poena. Sve je to u redu dok ne uđete u crveno i prekoračite više od 20 posto, što stvarno ne biste trebali. Kada vidite podatak crno (ili crveno) na bijelom, shvatite da ste možda malo brži nego što je to normalno.

Osim ovih značajki, ovo je ipak aplikacija koja treba biti što nevidljivija, a u isto vrijeme vas potaknuti da budete bolji i odgovorniji vozač. Ako ste ostvarili uvjete o kojima smo govorili gore, ne morate ništa napraviti nego ćete Prevent dodatno pokriće dobiti prilikom idućeg obnavljanja police. Ostale nagrade su za vrijeme korištenja aplikacije, a iz LaqoPreventa kažu kako u budućnosti planiraju nagradne natječaje i iznenađenja.

Ivan kaže kako je ključ LaqoPreventa jednostavnost, a aplikacija ne smeta i ne nameće se. Laqo

Od vas traži samo da mirno vozite

Za LaqoPrevent zbilja nemam nikakvih značajnih zamjerki, a moji dojmovi aplikacije su zaista pozitivni iz razloga, između ostalog, što:

  • Aplikacija je besplatna (iako morate biti LAQO klijent).
  • Registrirate se za doslovno dvije minute.
  • Vozit ćete barem malo bolje, što je svima cilj.
  • Imate vrlo očitu ocjenu svoje vožnje koju možete trljati u nos drugim ljudima (meni najdraži dio). 🙂

Mislim da je ovo jedna od rijetkih aplikacija koja od vas zaista ne zahtjeva ništa, a nagrađuje vas za dobro ponašanje u prometu. Jedino što biste možda željeli nekada isključiti je GPS kako aplikacija ne bi pratila vožnje ako baš zaista ne želite da to čini, recimo ako vas netko vozi, a ne mislite da će rezultat biti previše dobar. Naravno, LaqoPrevent vam daje priliku da vozaču sugerirate što da radi bolje. LAQO korisnici tako imaju pristup ovoj aplikaciji odmah, a možda u budućnosti LaqoPrevent bude otvoren i za korisnike drugih osiguranja.

Osim toga, mislim da jednostavnije ne ide, a svakome bih preporučio LaqoPrevent, ako ništa drugo onda da uspoređuje rezultate s prijateljima i obitelji.

06/04/2021 10:45 AM