OnePlus 7 Pro – šest mjeseci kasnije [Osvrt] - Android

Get it on Google Play

OnePlus 7 Pro – šest mjeseci kasnije [Osvrt] - Android

Vrijeme leti da je to nevjerojatno. Upravo sam shvatio da je prošlo više od šest mjeseci otkako na dnevnoj bazi kao primarni uređaj koristim One Plus 7 Pro, uređaj kojim je OnePlus proljetos prilično zagazio u viši cjenovni razred. Razlog zašto mi je druženje s ovim uređajem tako brzo proletjelo, vjerojatno leži i u činjenici […]

Vrijeme leti da je to nevjerojatno. Upravo sam shvatio da je prošlo više od šest mjeseci otkako na dnevnoj bazi kao primarni uređaj koristim One Plus 7 Pro, uređaj kojim je OnePlus proljetos prilično zagazio u viši cjenovni razred.

Razlog zašto mi je druženje s ovim uređajem tako brzo proletjelo, vjerojatno leži i u činjenici što sam njime u velikoj mjeri zadovoljan. Nakon pola godine korištenja, ali i nakon što sada već četiri mjeseca paralelno koristim i Samsung Galaxy Note 10+, shvaćam koliko je OnePlus 7 Pro zapravo izvrsno ergonomski oblikovan. Naime, njegovi prilično zaobljeni kutovi omogućuju mu fino ležanje u ruci i brzo privikavanje, za razliku od kockastog Notea koji ponekad zna „bosti“ dlanove.

Naravno, sve ovo vrijedi ukoliko koristite zaštitnu maskicu, i to onu najtanju koja na eBayu košta dolar ili dva. Jedina njezina mana je što nakon mjesec, dva požuti, zbog čega odmah naručim 10 komada, a i to me dođe jeftinije nego neka s imenom, koja ga inače nepotrebno podeblja.

Osim što štiti uređaj od oštećenja, (silikonska) maskica sprečava i klizanje, a hvala Bogu, kućište izrađeno od brušenog stakla je klizavo do te mjere da svako podizanje sa stola ili vađenje iz džepa predstavlja prilično velik sigurnosni izazov.

Dakle, uređaj je ergonomski dobro koncipiran, ali ukupan dojam kvari klizavost kućišta koja se lako rješava tankom zaštitnom maskicom, a dodatno ga začinjava zakrivljeni zaslon na rubovima. Istina, čovjek se na njega na kraju ipak navikne, ali i dan danas mi se zna dogoditi da se sadržaj teksta „prelije“ preko ruba ili da na tom dijelu ne mogu dovršiti copy/paste funkciju.

No, to je očito cijena koju danas morate platiti ukoliko želite smartfon vrhunskih specifikacija, jer je izbor takvih s ravnim zaslonom sve manji. Naime, mnogi proizvođači, pa tako i OnePlus, nude slične modele s ravnim zaslonima, no oni su pravilu smanjenih dimenzija i hardverski oslabljeni.

Glavni razlog zašto sam za primarni uređaj odabrao upravo OnePlus 7 Pro je taj što je jedan od prvih koji je ponudio zaslon od ruba do ruba, bez rupica iz zuba, tako da sam zbog njega spreman i na kompromise. Ako se brinete za pop-up kameru, odnosno izdržljivost njenog mehanizma, mislim da strahu mjesta nema. Istina, nije da sam je puno koristio, ali i za ovo što jesam mogu reći da se dan danas ponaša jednako kao prvog dana, dakle izlazi jednakom brzinom, ne zapinje, a i sustav koji ju automatski uvlači kad detektira slobodan par radi perfektno.

Drugi razlog zašto općenito volim OnePlus uređaje je iznimno brz softver i čisto sučelje, u velikoj mjeri nalik izvornom Googleovom Androidu, ali s hrpom korisnih dodataka, o čemu više možete pročitati u recenziji.

U početku je uređaj imao problema sa senzorom blizine, pa se često znalo događati da se zaslon uključi dok obavljate telefonski razgovor, no nakon nekoliko nadogradnji softvera, i to je riješeno.

Još jedan od razloga sađto mi se OnePlus uređaji sviđaju je to što posjeduju fizičku tipku za odabir profila. Doduše, ima ju i iPhone, no ova je naprednija jer ima tri mogućnosti (zvonjava, vibracija i potpuna tišina), dok su na iPhoneu samo dvije. O tome da iPhone na zaslonu nema indikator odabranog profila ne treba uopće trošiti riječi.

Ovo je jednostavno uređaj na kojeg sam se navikao i dok ne izađe neka veća novotarija, jednostavno nemam potrebe za zamjenom. Zato mi se čini da će ovo biti drugi smartfon kojeg ću uspjeti zadržati cijelu godinu, odnosno da mi ne dosadi nakon nekoliko mjeseci ili pola godine. Ako se sjećate, ovakvu laskavu titulu je bio ponio i OnePlus 3.

Sad će se neki pitati isplati li se nadogradnja, odnosno zamjena ovog s novim modelom OnePlus 7T Pro, i odmah ću reći da to jednostavno nema smisla. Ako vas ovaj dobro služi, jednostavno ga nemate razloga gnjaviti s prodajom i kupovati novog koji od novosti donosi samo macro kameru, nove mogućnosti snimanja usporenog videa, zanemarivo pojačan procesor i mrvicu brže punjenje.

Naravno, ukoliko novi uređaj kupujete sada, svakako se se odlučite na „T“ model, iako se i ovaj o kojem govorimo u ovom tekstu sada može naći i po povoljnijoj cijeni.

Jedan od razloga zašto je OnePlus ove godine poskupio je i kamera. Naime, dosadašnji modeli se baš i nisu mogli izravno mjeriti s najboljima (i najskupljima) na tržištu, no izlaskom sedmice stvari su se promijenile pa je kamera u kompletu dignuta na osjetno višu razinu. Ponekad pregledavam fotografije na računalu i rijetko mogu pogoditi koju sam snimio OnePlusom, a koju Samsungom.

Što se baterije tiče, ona mi izdrži cijeli dan, no razlog tome je što paralelno koristim i drugi mobitel, inače bi mi punjač zatrebao već u popodnevnim satima. No ipak, s obzirom da sam izuzetno zahtjevan korisnik, a mobitel često koristim i kao modem, ovakav scenarij ne iznenađuje, ali ako ga koristite relativno normalno, tj. da mu ne cijedite dušu, baterija će bez problema izdržati od ujutro do navečer. Najvažniji detalj u ovoj priči je nevjerojatno brzo punjene koje u pravilu kompenzira sve nedostatke današnjeg doba kad baterije smartfona jedva izdrže jedan dan.

U svakom slučaju, OnePlus 7 je za mene pogođena kombinacija dizajna u ergonomskom smislu (pod uvjetom da koristite silikonsku maskicu), vrhunskog hardvera, superbrzog softvera, solidne kamere, i još uvijek nešto niže cijene od konkurencije.

Najbolju ponudu OnePlus mobitela potražite na mobis.hr

09/01/2020 10:43 AM