Povratak u budućnost I - Hrvatski IT je u 2030. doživio potop. Sada znamo i zašto. - Android

Get it on Google Play

Povratak u budućnost I - Hrvatski IT je u 2030. doživio potop. Sada znamo i zašto. - Android

Hrvatski IT gospodarski je zamašnjak koji već tri desetljeća puni državnu blagajnu i tople developerske stolice. S druge strane, političari svih boja ignoriraju domaće potencijale, ali i očite trendove internetskih tehnologija.

Sličan sam uvod imao u prošlogodišnjoj kolumni, istipkanoj u trenutku kada se prvi hrvatski korona-slučaj šepurio Milanom. U tadašnjem sam tekstu plasirao tezu da je uslužni IT jednako vrijedan proizvodnom; dok se Ivan u predznaku klanjao razvoju proizvoda kao glavnom potencijalu hrvatske IT industrije.

Pandemijska godina koja je uslijedila, ekspresno je demonstrirala zrelost kompletne IT vertikale –  i product iservice su izbili na scenu k’o brčići zaigranog sedmaša.

Infobip je evaluiran na milijardu dolara, a Rimac im također diše za vratom; Microblink i Photomath su zaprimili podeblje investitorske čekove dok je Nanobit prodan Stillfrontu za potencijalnih milijardu kuna. Moja SQL učiteljica Algebra je proglašena EY poduzetnicom godine, Porsche i Infinum su zaplesali u zajedničko ulaganje da bi Five, u crescendu ovog uvoda, zakucao s prodajom Endavi koja je sifonirala 250 milijuna kuna prema Heinzelovoj. Ana Marija prenosi i golu statistiku za skeptične – HGK-ovo izvješće potvrđuje ranije prognoze i pokazuje da uslužni sektor čini 60% hrvatskog IT izvoza i 70% ukupnog IT prihoda.

No aktualni ping-pong i nepoznanice oko Nacionalnog Plana Obnove i Oporavka (NPOO) dokazao je i jedan dugoročan feature hrvatske digitalije – navedene tvrtke su uspjele usprkos državnom ignoriranju IT vertikale i prema tome ćemo rotirati ovaj tekst.

Lavina birokratske indolentnosti postaje ručna kočnica razvoju IT sektora, a do takvog stanja, objašnjenog kroz prva dva internetska vala, nismo došli preko noći. S druge strane, Hrvatsko društvo ima potencijal iznjedriti i ergelu jednoroga; a za takav izlet nam je potrebna simbioza s državom i tri akcije za treći nadolazeći val kojeg ću opisati u sutrašnjem nastavku.

Prvi val internetskih tehnologija

Anarho-kapitalisti koji ovo čitaju si misle, “ma što će nama država; pa cijelu Silicijsku dolinu su stvorili pioniri, individualci valovito plavih kosa, surfajući tu libertarijansku dasku i osmišljavajući AltaViste.”  Na pamet vam vjerojatno padaju i GeoCities. Yahoo ili krčkanje US Robotics modema pri spajanju na mrežu svih mreža. U tom pokretu je rođena i toksična kultura Silicijske doline i tech bro momaka koji su s razvojem aplikacija i bez utjecaja države mislili samostalno mijenjati društvo. No kao što legendarni i bogato argumentirani esej “The Californian Ideology” opisuje, realnost je dijametralno suprotna.

Silicijska si je dolina utvarala da programiranjem može riješiti sve svjetske probleme. Ironično je da su upravo kalifornijski razmetni sinovi primali pozamašnu pomoć od države.

Rođenje interneta u eri Ronalda Regana

Internet “plumbing” iz 80-ih je ovisio o radu decentraliziranih pionira, no zapravo je DARPA bila ta koja je arhitekturirala prvu verziju interneta i paketni internet protokol. Navedeni TCP/IP je nastao otprilike 1975., a omogućio je slanje datoteka, e-maila ili remote login između dva računala. Uz to, američke vlade su ranih 80-ih ulagale masivna sredstva u Silicijsku dolinu, ostale države i njihovu poslovnu infrastrukturu.

S druge strane Atlantika (i otprilike 15 godina kasnije) u akademskom se CERN-u kuhala prva verzija HTTP-a i HTML-a. Tim Berners Lee je tada mozgao kako da pošalje znanstvene radove na udaljena računala. DARP-in rad na internet protokolu omogućio mu je da osmisli koncept opisivanja hyper teksta (HTML) i njegovog protokola (HTTP) koji pak omogućava transfer i prikaz formatiranih podataka između dva računala i voila; upravo smo u jednoj rečenici opisali kičmu svih web aplikacija. Timov fetiš na objavljivanje online znanstvenih radova je doveo i do izuma HTML tablica, kasnije glavobolje svih web dizajnera i photoshop slajsera.

Ostvarena simbioza centraliziranih institucija, akademije i decentraliziranih IT poduzetnika dovela je do masivnog uspjeha prvog vala internetskih tehnologija, bez čega vjerojatno ne bi niti čitali ovaj tekst.

Tadašnja tehnologija je generirala društvene promjene, nova radna mjesta, a i pozamašno dokoličarenje – sjetite se Winamp skinova, dugonoćnih skidanja torrenta ili (r)evolucionarnog Diabla. Usenet je izumio threaded vatrene diskusije, a i oglašavanje je bilo pionirski nastrojeno…

Apple je zakupio sva oglasna mjesta u Newsweeku za “Test Drive a Macintosh” kampanju; Godina: 1984; Agencija: Chiat/Day

Inicirana je i nova kasta virtualnih poduzetnika, izrasla na temeljima spomenute kalifornijske ideologije biztech samodostatnosti. Egzemplar takve sljedbe je recimo Marc Andreessen, tvorac Netscape preglednika i proklamator najpoznatije programerske maksime s kojom ćemo poentirati neke kasnije tvrdnje.

Što je hrvatska vlada radila 90-ih?

Uzdizanje te virtualne poduzetničke kaste i eksplozija digitalnih aplikacija koja je slijedila bila je zapanjujuća – osim na Markovom trgu. No nitko ne kaže da je Hrvatska trebala stajati bok uz bok Silicijskoj dolini, DARPA-i ili CERN-u te omogućiti otvaranje osječkog Netscape ureda.

Čast iznimkama poput CARNET-a i sličnih, no hrvatske vlade realno nisu  mogle išta tražiti u pokretanjima svjetskih tehnoloških trendova. Jer vjerojatno bi i mi završili u nekom HBO “San Francisco, we have a problem” mockumentaryu.

Pravi propust vladajućih u devedesetima se zapravo krije iza jednog prozaičnog menadžerskog pravila – The Shirky Principle”. On kaže da će organizacije svim silama zadržavati problem za koji one imaju soluciju.

Uličnim jezikom, letargija pravosuđa i održavanje naslijeđenog birokratskog aparata koji je poduzetnike defaultno smatrao lopovima, glavni je grijeh vlada iz 90-ih.

Shirky princip je zapravo bio kamen temeljac svih kasnijih vladajućih poteza prema gospodarstvu, a taj “birokratski pristup” se osjeća i u NPOO-u, aktualnim horizontalnim potporama ili pak povratu sredstava za potresene dimnjake (nisam stavio link… probajte sami doći do popisa potrebne dokumentacije :/)