Samsung predstavio Exynos 990 – novi čipset koji će pogoniti Galaxy S11 - Android

Get it on Google Play

Samsung predstavio Exynos 990 – novi čipset koji će pogoniti Galaxy S11 - Android

Samsung je danas službeno predstavio novu generaciju procesora za smartfone koji na tržište stižu sljedeće godine. Sukladno novoj eri obilježenoj dolaskom 5G mreža, Samsung je svojim čipsetima promijenio i nomenklaturu, tako da umjesto četveroznamenkastog, sada koristi troznamenkasti broj. Tako novi procesor nosi naziv Exynos 990, a kolika je slučajnost što ima istu brojčanu oznaku kao […]

Samsung je danas službeno predstavio novu generaciju procesora za smartfone koji na tržište stižu sljedeće godine. Sukladno novoj eri obilježenoj dolaskom 5G mreža, Samsung je svojim čipsetima promijenio i nomenklaturu, tako da umjesto četveroznamenkastog, sada koristi troznamenkasti broj.

Tako novi procesor nosi naziv Exynos 990, a kolika je slučajnost što ima istu brojčanu oznaku kao i Huaweijev Kirin 990, prosudite sami.

Čipset je izrađen u Samsungovom 7nm procesu, a donosi i integrirani 5G modem Exynos 5123. Posebnost ovog modema je podrška za širi spektar 5G frekvencija, i jedan je od prvih koji će moći paralelno raditi na sub-6GHz spektru i milimetarskom valu. U prvom slučaju podržane su brzine downloada do 5,1 Gbps, a u drugom 7,35 Gbps.

Što se samog dizajna procesora tiče, donosi osam jezgri koje rade na tri-cluster principu. Dvije Samsungove vlastito dizajnirane jezgre rade u tandemu s dvjema Cortex-A76 jezgrama, a zajedno zadužene za najzahtjevnije zadaće, dok su za energetsku učinkovitost tu četiri Cortex-A55 jezgre.

Za grafiku je zadužen ARM Mali-G77 GPU, a u Samsungu kažu da će donijeti 20% veće performanse i uštedu na energiji. Procesor sadrži i dvostruku NPU jedinicu zaduženu za AI procese. Treba napomenuti kako ovaj procesor podržava i zaslone sa 120 Hz stopom osvježavanja.

Serijska proizvodnja novog procesora kreće početkom sljedeće godine, što znači da će biti spreman za ugradnju upravo u Galaxy S11, koji stiže u veljači ili u ožujku.

24/10/2019 06:03 AM