U tijeku je pandemija online videa. Jeste li joj se prilagodili - Android

Get it on Google Play

U tijeku je pandemija online videa. Jeste li joj se prilagodili - Android

Potražnja za online videom veća je no ikada, ali rijetki su se uspjeli snaći u tome. Oni koji jesu, sad profitiraju. Uključujući i brendove.

Vjerojatno vas neće iznenaditi kad čujete da je konzumacija online videa porasla za vrijeme pandemije. I ne samo konzumacija, nego i – kreacija. YouTube je već na tom tragu godinama, ali TikTok, potom i Instagramova kopija Reels, napravili su ogroman pomak u snižavanju barijere za kreiranje video sadržaja, ali i njegovo konzumiranje jer nude pitak, zabavan sadržaj u malim zalogajima.

Zašto je TikTok tako uspješan?

Postoji nekoliko razloga koji stoje iza uspješnosti TikToka, a on odavno više nije platforma samo za klince.

Kad god me netko pita što se krije iza uspjeha TikToka, navodim nekoliko stvari. Tajming, jer je našom većom prisutnosti na internetu narasla i potražnja za novim sadržajem, inovativnost, niska ulazna barijera, bilo za konzumiranje sadržaja (otvorite aplikaciju i sadržaj vas odmah “udari” u lice), bilo za kreiranje (uz set alata koje TikTok nudi, lako je urediti, režirati i kroz filtere provući video, a lošija – ne i loša – produkcija sasvim je prihvatljiva) te algoritmi prikaza relevantnog sadržaja (o kojima bi se dalo diskutirati u zasebnoj temi).

Njegov daljnji rast bilo je lako predvidjeti, a raznolikost sadržaja i demografije na tom kanalu pokazuje da on više nije samo za klince.

Tamo gdje ima korisnika, doći će i brendovi, u prvim trenutcima potiho, stidljivo, a tako je bilo i na TikToku. Nakon prvotnog šoka rastom ove nove aplikacije, brendovi su se polako počeli snalaziti, ali za dobar i stabilan rast potrebno je dosta ulaganja i konzistentan pristup – uz praćenje trendova. Uz domaće brendove, bilo mi je zanimljivo pratiti što mnogi strani rade. I ovdje nije bila stvar u tome da samo veliki imaju priliku progurati se samo zato što imaju tim iza sebe i velike budžete. Dapače. Mnogima je trebalo poprilično vremena da se tamo snađu, a u to su vrijeme mali brendovi i kreatori dobili svoju priliku jer su platformu rano prigrlili.

Kako su se stare social media zvijezde snašle u novom normalnom?

Zanimljivo mi je bilo pratiti kako se jedan brend koji je osvajao društvene mreže pokušao prilagoditi novim kanalima. Otkako se bavim društvenim mrežama, brend smoothieja iz Irske, Innocent Drinks, redovito se navodio kao primjer dobrog online sadržaja i dobre prilagodbe novim kanalima. No, novi kanali i nove publike donose i nove izazove, stoga sam bila oduševljena kad sam ovaj brend konačno, uočila na TikToku, iako je tamo stigao s popriličnim zakašnjenjem. I prihvatili su da su možda “zastarjeli” te su tome prilagodili svoju komunikaciju (što i nije loše jer se i njihova publika možda jednako osjeća na TikToku).

@innocentdrinksHello young people. Is this how you do the TikTok? ##DownWithTheKids♬ original sound – innocent drinks