Xiaomi Mi 11 Ultra ili Samsung Galaxy S21 Ultra – Koji je bolji [Usporedba] - Android

Get it on Google Play

Xiaomi Mi 11 Ultra ili Samsung Galaxy S21 Ultra – Koji je bolji [Usporedba] - Android

Xiaomi je očito odlučio proizvesti najbolji smartfon. Ugradio je sve najbolje dostupne komponente koje je pronašao na tržištu i nije slučajno što ga je u konačnici nazvao Mi 11 Ultra. Meta je dakako ponajbolji smartfon na tržištu, u mnogim stvarima i najbolji – Samsung Galaxy S21 Ultra. Nije to lak zadatak jer je Samsung već […]

Xiaomi je očito odlučio proizvesti najbolji smartfon. Ugradio je sve najbolje dostupne komponente koje je pronašao na tržištu i nije slučajno što ga je u konačnici nazvao Mi 11 Ultra. Meta je dakako ponajbolji smartfon na tržištu, u mnogim stvarima i najbolji – Samsung Galaxy S21 Ultra.

Nije to lak zadatak jer je Samsung već desetak godina u samom vrhu, mnogi su ga i ranije pokušali svrgnuti s trona. U posljednjih nekoliko godina bi se pojavio pokoji igrač s nešto boljom tehnologijom poput Huaweija, ali taman kad je i on došao do nivoa da se može reći da je bolji od Samsunga u mnogočemu, stigle su američke sankcije i sad bez obzira što hardverski proizvodi fantastične smartfone, zbog nedostatka Google servisa mnogi ga izbjegavaju.

Slična je situacija sa Xiaomijem i njegovim MIUI-em, koji inač vrvi vrhunskim dosjetkama i trikovima, nije toliko dobro optimiziran kao Samsungov OneUI koji je iz godine u godinu sve bolji i pouzdaniji. Daleko su napredovali od nekadašnjeg omrženog TouchWiza i mnogi će se složiti da je upravo njihovo sučelje najbolje na tržištu.

Xiaomi još uvijek po tom pitanju luta i treba vidjeti hoće li novi MIUI 12.5 popraviti tu situaciju ili treba pričekati eventualni MIUI 13, ali svejedno, ova borba bila je poštena i udarci su se izmijenili na svim poljima. Koji je u konačnici bolji izbor za vas, to ćete sami procijeniti, a mi vam donosimo detaljnu usporedbu u poljima koje smatramo ključnima.

PAKIRANJE

Kao što već znate, Samsung je pošao Appleovim “ekološkim” stopama i odlučio da ćete punjač za vaš smartfon kupiti u zasebnoj ambalaži, pošto bi neekološki bilo da ga strpaju u prodajno pakiranje. Tako ćete još uvijek u kutiji pronaći smartfon i naravno USB-C kabel za punjenje, set papira koje vjerojatno nitko nikad nije pročitao i iglicu za izvlačenje SIM kartice.

Uz Mi 11 Ultra ipak ćete dobiti i super brzi 67W punjač i USB-A -> USB-C kabel. Onaj koji se uz Samsung isporučuje je USB-C -> USB-C pa valja i to uzeti u obzir prilikom kupnje novog punjača.

U Xiaomijevom pakiranju kao da je ostavljeno dovoljno prostora za maskicu koju nismo pronašli, ali uzmite u obzir da je kutija već bila otvorena prije nego je došla do nas, tako da to još ostaje za vidjeti.

Svejedno, s maskicom ili bez nje, Xiaomi ima veliku prednost u pakiranju i njemu u ovoj kategoriji dajemo bod.

DIZAJN, KUĆIŠTE I ERGONOMIJA

Slijede dizajnerski detalji i da vam budem iskren, nisam siguran koji mi se više sviđa.
Samsung izgleda vrlo elegantno, pogotovo u crnoj izvedbi kakav je naš primjerak. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, ali velika većina ljudi koji su ga do sada vidjeli, slažu se s nama.

S druge strane, Xiaomi u najmanju ruku izgleda futuristički. Impoznatno, vrišti kao da je došao iz serijala Zvjezdanih staza i nameće se s ogromnom grbom na poleđini kao paun kad raširi rep. Ima se razloga dičiti ovi modulom jer su unutar njega ugrađene ne samo tri kamere s tri ogromna senzora već i dodatni zaslon koji vam može poslužiti kao izvor informacija u kombinaciji s Always On načinom rada ili kao tražilo kamere prilikom okidanja selfija.

Oba uređaja zaštićena su Gorilla Glass Victusom, Samsung čak i sa stražnje strane. Xiaomi nema Victus na poleđini već keramiku. Što je bolje od tog dvoje, nismo sigurni, ali sigurni smo da je Xiaomi bolje dizajniran barem kad je u pitanju klackanje po stolu. Oni koji vole tipkati dok uređaj leži, cijenit će što je grba na poleđini Mi 11 Ultre razvučena preko cijele širine. Ona Samsungova je također velika, ali niti blizu kao Xiaomijeva, no smještena je asimetrično i zbog nje je tipkanje po stolu nerijetko vrlo frustrirajuća radnja.

Obojica su vodootporna, imaju vrlo pristojne fizičke tipke i nemaju 3,5 mm izlaze za slušalice. Xiaomi ima i infracrveno kao jedan od dodataka kojeg je Samsung odavno izgubio. Šteta što su oba izgubili mogućnosti proširenja interne memorije, ali to su trendovi na koje ćemo se nažalost svi morati priviknuti.

Oba uređaja su vrhunski izrađena i ostavljaju odličan dojam u ruci. Xiaomi je malčice teži, ali tih 7 grama razlike se vidi tek na preciznoj vagi.

Za sam izgled uređaja bodove ne možemo dati jer nekome će se jedan svidjeti više od drugog, ali Xiaomi ima tri objektivne prednosti, dodatni zaslon na poleđini, dizajn zbog kojeg se ne klacka po stolu i infracrveno, tako da njemu barem za ovo potonje ide bod.

ZASLON

Sjećate se usporedbe Redmi Notea 10 Pro i Galaxyja A52 kad sam rekao da slijedi jedan šok za sve Samsungove fanove. E pa upravo jedan takav se sprema i u ovoj situaciji, jer je Samsung ponovno Xiaomiju prodao bolji zaslon od onog kojeg su ugradili u svoj S21 Ultra.

I ja sam ostao iznenađen, ali unatoč tome što Xiaomi ima bolji zaslon, smatram da ćete jednako biti zadovoljni i s ovim ugrađenim u S21 Ultru jer iako nije najbolji, drugi je po redu za tu titulu.

Na obojici imamo AMOLED samo što se drukčije zovu. Sišli su s praktički iste proizvode trake ili barem iz iste tvornice, tako je razlika u nomenklaturi zanemariva. Samsungov u dijagonali mjeri 6,8 inča, premda nam neki kažu da je stvarna duljina 6,82”. Svejedno s obzirom na zakrivljene rubove jer nije riječ o pravilnom pravokuntiku već onom sa zaobljenim kutovima. A i zakrivljen je s dvije strane tek minimalno da se doima atraktivnijim. I Xiaomijev je isto takav, ali je zakrivljen sa sve 4 strane i rastegnunt na 6,81”. Vizualno gotovo identičan.

Kao što smo već spomenuli, oba su zaštićena Gorilla Glass Victusom, a imaju i visoku stopu osvježavanja od 120 Hz. Ono po čemu se razlikuju je stopa osvježavanja dodirne površine. Samsung dolazi s visokih 240 Hz osjetljivosti na dodir i jednom kad isprobate takav zaslon, ne želite natrag na sporiji. No Xiaomi je odlučio da ni to nije dovoljno i osjetljivost na dodir povisio na čak 480 Hz!

Ne mogu nužno reći da osjetim tu razliku jer su se oba činila iznimno glatka za korištenje, ali siguran sam da neki okorijeli gameri hoće.

Oba se fantastično vide na suncu i na vrhuncu će Samsung doseći 1500 nita, što je do prije par dana bio i rekord uređaja na našem testu. Novi je postavio upravo Mi 11 Ultra, koji doseže 200 nita više, odnosno čak 1700!

Tu razliku možete primijetiti jedino prilikom gledanja HDR videa na plaži, što ćete možda i poželjeti jer oba dolaze s HDR10+ i DolbyVision certifikatima i čime već sve ne. Još jedna razlika je u broju boja koje zasloni mogu prikazati. Dok je Samsung ostao na 8 bita, Xiaomi je odlučio da to nije dovoljno tako da je njegov zaslon sposoban prikazati 10-bita. Ako vam to ne znači previše, znajte da se radi o eksponenciji broja 2.

I premda imamo dva vrhunska zaslona koja ćete teško razlikovati u praksi, Xiaomijev je u svemu tek toliko malo bolji da mu moramo dati bod. Da ovo nije samo naše razmišljanje, s time se slažu i svjetski stručnjaci u polju testiranja zaslona, koji pri takvim testovima koriste neusporedivo preciznije instrumente od naših očiju.

ZVUČNICI

Kad su zvučnici u pitanju, nemamo odgovarajuće mjerne instrumente da bih vam nešto konkretnije rekli o rasponu frekvencija ili sličnim karakteristima, ali unatoč tome osjeti se da je Xiaomijev zvučnik glasniji i nekako mi je bolji. No nemam baš nekog načina da to i dokažem.

Oba imaju po jedan zvučnik smješten na dnu kućišta dok je drugi na Samsungu smješten unutar slušalice, a na Xiaomiju u gornji dio kućišta. Iako smatram da bih Xiaomiju mogao i tu dati bod, u konačnici oba uređaja imaju fantastične i vrlo glasne zvučnike i smatram da ćete biti jednako zadovoljni i s jednim i s drugim.

Stoga u ovoj kategoriji dijelim bodove.

HARDVER

Kad je hardver općenito u pitanju, neki su stava da bih samo na temelju procesora trebao bodove dati Xiaomiju jer po benchmark rezultatima on češće pobjeđuje. Ali isto tako se Snapdragon toliko trudi ostati na najvišoj mogućoj razini da ga teoretski možete natjerati da se pregrije, teoretski, ali baš se morate potruditi. Kad biste vrtjeli uzastopne benchmark testove, Samsungovi rezultati bi počeli padati već nakon par komopletiranih, a Snapdragon bi se potrudio zadržati najvišu moguću razinu na usprkos zagrijavanju. Nakon nekog vremena, Samsung bi svejedno još uvijek dopustio testiranje i davao dosta niže rezultate nego pri prvom pokušaju, a Xiaomi bi odlučio da je dosta testiranja i da je vrijeme za kratku stanku dok se uređaj ne ohladi.

Na Xiaomiju sam samo jednom doživio da se zagrijao nešto više od očekivanog i to za vrijeme sunčanog dana sat vremena snimajući video, ali onda je došao update i to nisam uspio ponoviti, mada se iskreno nisam baš pretjerano niti potrudio. U stvarnom životu i pri normalnom načinu korištenja vjerujem da se s time nećete susresti.

Oba smartfona podjednako brzo otvaraju aplikacije, nekad Samsung nekad Xiaomi malčice brže i isto tako ih spretno drže u multitasking izborniku, nisam primijetio razlike vrijedne spomena. Možda kad bih baš ubacio 15-ak različitih aplikacija, ali čak i kad su aplikacije zatvorene, oba uređaja ih odmah u startu toliko brzo otvaraju da je gotovo svejedno drže li ih uključene ili ne.

Hardverska razlikea je vidljiva u početnim modelima, gdje S21 Ultra starta sa 128 GB interne memrije i 12 GB RAM-a, a Mi 11 Ultra s 256 GB interne i 8 GB RAM-a. Oba idu do 512 GB, ali Xiaomi u tom slučaju ostaje na 12 GB RAM-a, a Samsung se penje na čak 16!

Smatramo da je u ovom slučaju, gdje u oba uređaja imamo pozamašnu količinu radne memorije, važnija količina interne u početnom modelu. Već smo nekoliko puta prigovorili Samsungu što za novce koje traži za S21 Ultru daje u startu samo 128 GB interne memorije.

Naša dva primjerka s testa su identična po količini interne i radne memorije tako da to nije utjecalo na rezultate naših testiranja.

Kao što je već rečeno, niti jedan nema proširive memorije, ali Xiaomi ima infracrveno koje mu služi kao univerzalni daljinski upravljač. Oba imaju Bluetooth 5.2, podršku za 5G i odlično hvataju signal. Razgovori su jednako ugodni na oba uređaja, ali Samsung ima jednu drugu veliku prednost ukoliko je odlučite iskoristiti, a to je naravno podrška za S-Pen.

Tu se otvara cijela jedna nova paleta mogućnosti koja vam može, ali i ne mora značiti baš ništa.
Meni osobno je samo to po sebi vrijedno dodjeljivanja bodova Samsungu, ali jednostavno ne mogu preći preko toga što je početni model s toliko malo interne memorije jer znam da ima dovoljno kupaca koji neće niti razmišljati o njemu. Ako ga i kupe, kasnije će naravno biti kasno i šanse su da će doći do zamjene smartfona prije nego je to potrebno.

U konačnici, bodove ću ipak podijeliti, jer kojem god da ih dam, s jedne strane sam pogriješio, a vi sami presudite prednosti kojega su vama bitnije.

BIOMETRIJA

Kad je biometrija u pitanju, tu imamo jasnog pobjednika. Niti jedan od ova dva nema zaključavanje putem lica, tj. imaju oba, ali niti jedan ne koristi napredne 3D skenere za otključavanje odnosno zaključavanje uređaja. U prijevodu, obojicu možete zavarati doslovno samo s fotografijom vlasnika uređaja ili nekoga tko dovoljno sliči vlasniku. U mom slučaju posvjedočio sam kako kolega otključava moj uređaj, a blago rečeno od zajedničkog dijelimo samo ime.

Kod oba uređaja čitači otiska prstiju smješteni su ispod zaslona, ali Samsungov je za klasu bolji i pouzdaniji. Njegov je najnoviji ultrasonični, definitivno najbrži i najprecizniji čitač ispod zaslona kojeg sam isprobao do sad. Fizički je veće površine od svih ostalih i samim tim puno je zahvalnije rješenje.

Xiaomijev je optički i vidljivo manje brz i precizan, ali ipak upotrebljiv. U mom slučaju imao je problema čak i nakon 2 puta registriranog istog prsta, pogotovo pri direktnoj sunčevoj svjetlosti koja ga je očito znala dodatno zbuniti. Koliko vidim kod poznanika koji imaju iste takve optičke čitače, neki imaju problema s njima, a nekima funkcionira savršeno. Pretpostavljam da zavisi o tome kakve prste imate.

U ovom slučaju nema puno priče i Samsung u ovoj kategoriji odnosi uvjerljivu pobjedu.

SOFTVER

Drugu pobjedu će zasluženo odnijeti kad je softver u pitanju, a to ste valjda svi mogli i očekivati. Moram napomenuti da je moj Xiaomi došao sa starijim MIUI-em 12, jer novog 12.5 čak niti nakon 3 tjedna nisam uspio dočekati. Ali ruku na srce, pokraj toliko ispeglanog i pouzdanog Samsungovog softvera i svih S-Pen dodataka, Xiaomi nije imao velike šanse.

MIUI uopće nije loš, dapače! Baš kao što se osjeti razlika u softveru između S21 Ultre i npr. A52, tako se osjeti i između Mi 11 Ultre i Redmi Notea 10 Pro. Sve je puno glađe, brže, aplikacije ostaju duže u multitasking izborniku, a i imate još pokoju dodatnu opciju. Jednostavno je svaki dio tek toliko osjetno bolji da je ukupni dojam istog MIUI-a na puno višoj razini.

Nije savršen, baš kao niti jedno drugo sučelje, ali ima dovoljno trikova i dosjetki da vjerojatno niti oni najzahtjevniji neće imati previše prigovora. Pod uvjetom da sve radi i da se ne odluči na neke glupe greške sam od sebe. Najveći problem ovog sučelja je to što nije potpuno pouzdano. Primjerice, dvije S21 Ultre će raditi gotovo identično i tek rijetko kad imamo slučajeve da se Samsungovo sučelje na istim modelima kod različitih vlasnika ponaša drukčije, a čak i onda su razlike vrlo male.

10/05/2021 03:31 PM