iPhone 11 ili Samsung Galaxy S10e - koji je bolji [Usporedba] - Android

Get it on Google Play

iPhone 11 ili Samsung Galaxy S10e - koji je bolji [Usporedba] - Android

Paralelno s porastom cijena smartfona, na tržištu se otvorila nova niša povoljnijih inačica top modela. Upravo u taj rang spadaju ova dva uređaja. Samsung Galaxy S10e je ujedno i najmanji Samsungov top model, a na izbor su vam ponuđena i dva veća modela, a slična je priča i s Note serijom. Apple je odlučio najpovoljniji […]

Paralelno s porastom cijena smartfona, na tržištu se otvorila nova niša povoljnijih inačica top modela. Upravo u taj rang spadaju ova dva uređaja. Samsung Galaxy S10e je ujedno i najmanji Samsungov top model, a na izbor su vam ponuđena i dva veća modela, a slična je priča i s Note serijom. Apple je odlučio najpovoljniji model veličinom smjestiti u sredinu, tj. između manjeg Pro i većeg Pro Max modela.

Oba uređaja zakinuta su za treću (telefoto kameru) koja je i na Samsungu i na Appleu inače “zapela” na svega 2x optičkom uvećanju, dok konkurencija gura i do 5x. S pozitivne strane, obojica konačno imaju i ultra-širokokutnu kameru, približno iste fokalne duljine.

I Samsung i Apple odlučili su zadržati isti hardver kao kod skuplje braće i sve iste softverske trikove. iPhone 11 je pola godine noviji uređaj, i za očekivati je da je hardverski nešto snažniji, te da donosi nešto bolje od Samsunga, no to i nije baš uvijek slučaj.

Nama su se ova dva modela činila vrlo zanimljivima za usporediti, jer su vrlo slična, odnosno da ciljaju na isti profil kupaca, ali pritom ipak dovoljno različita da vrijedi dobro razmisliti kojega izabrati.

Prednosti Galaxyja S10e

Kompaktniji
Malo bolji zaslon
Manji obrubi oko zaslona
Brže punjenje
USB-C i 3,5 mm utor
Bolja povezivost
Čitač otiska prstiju
Osjetno povoljnija cijena

Prednosti iPhonea 11

Veći zaslon
Malo bolja kamera
Bolja autonomija
FaceID biometrija

Dizajn, kućište i ergonomija

Šarena izdanja skupljih modela činila su se kao odvažan koncept, a u slučaju Applea, on se pokazao kao pun pogodak jer je lanjski iPhone XR bio najprodavaniji Appleov model. Za Samsungov slučaj još uvijek nemamo točne podatke koliki udio u prodaji Galaxyja S10 nosi najmanji S10e.

iPhone 11 je za razliku od XR-a došao s nešto manje saturiranim bojama kućišta. Dostupan je u crvenoj, žutoj, zelenoj i ljubičastoj, kao i u klasičnoj crnoj i bijeloj izvedbi. Samsung se odlučio za nešto više upadljive inačice zelene, plave i žute, ali također i u klasičnim izvedbama crne i bijele.

Oba imaju aluminijski okvir kućišta, s tim da je Samsungov okvir sjajne završene obrade, a onaj Appleov je nešto neutralniji, što se posebno vidi upravo u ovoj bijeloj izvedbi sa svijetlo sivom bojom aluminijske legure.

Očigledna je razlika u veličini ova dva uređaja. S10e je kompaktniji, gotovo centimetar niži i pola centimetra uži, ali i nešto tanji. Sukladno tome, donosi i manju dijagonalu zaslona od 5,8 inča u odnosu na 6,1 u iPhoneu.

Samsung ima i nešto manje obrube oko zaslona i neusporedivo bolji smještaj prednje kamere u rupici u njegovom gornjem desnom kutu, dok se Apple zadržao na ogromnom zubu kojeg je predstavio na još prije dvije godine na modelu iPhone X.

U ovako velik zub smjestila se Appleova biometrija, zadužena za prepoznavanje lica, o kojoj ćemo nešto kasnije.

Poleđina obaju uređaja skriva dvije kamere, s tom razlikom što su Appleove smještene u kutu, a Samsungove centralno.

Niti jedno rješenje nije baš vizualno atraktivno, a obojicu donekle izvlače šarene boje kućišta. Doduše, ne baš u našem slučaju, jer kako to obično biva, testni uređaji su neutralnih boja kao što možete i sami vidjeti. Ipak, Samsungovo rješenje je kud i kamo bolje, jer se ležeći na stolu neće klackati dok po njemu tipkate. No i ta prednost vrlo brzo iščezne čim iPhone stavite u maskicu.

Na iPhoneu je zato nešto lakše dohvatiti tipke za kontrolu glasnoće koje su unatoč većem kućištu smještene nešto niže. Uz tipke za kontrolu glasnoće i uključivanje, obojica imaju i dodatnu tipku, odnosno prekidač. Samsung se odlučio za svoju Bixby tipku koju na svu sreću možete djelomično isključiti, tako da se ovaj asistent otvara tek kad dvaput brzo pritisnete na nju, pa je samim tim i slučajno uključivanje ovog asistenta svedeno tek na svaki put kad poželite utišati uređaj.

Apple od samih početaka za kontrolu zvonjave koristi prekidač, odnosno prebacivanje s nje na vibraciju, a što smatramo odličnim rješenjem. Još samo kad bi stavili i mali indikator u statusnoj traci, koji bi nam govorio kad je uređaj utišan, a kad nije. Appleu očito veliki problem u softver dodati koju liniju koda više.

Samsung zato ima standardni USB-C utor na dnu kućišta, dok se Apple, nadamo se još samo ove godine, odlučio zadržati na Lightning utoru.

Zaslon

AMOLED je protiv LCD-a davno pokazao sve svoje prednosti, no LCD-i su i dalje osjetno povoljniji i lakši za proizvesti, pogotovo u ovako niskoj rezoluciji kakvu u 2019. Još uvijek gura Apple.

No nije sve u rezoluciji, i prije nego odmah zaključite da je Samsung bolji, morate znati da je LCD u iPhoneu 11, barem kad je kvaliteta prikaza u pitanju, jedan od najboljih na tržištu.
Bez obzira na nisku rezoluciju, kutovi vidljivosti, kontrast, prikaz boja, vidlijvost na suncu i otprilike sve ostalo što očekujete od jednog zaslona u top modelu, je na iznimno visokoj razini.

Gledajući videe na YouTubeu, shvatit ćete da možete odabrati čak i FullHD rezoluciju prikaza, koju je Apple očito postigao u dogovoru s Googleon, jer bez obzira što sam zaslon ne može fizički prikazati FullHD video, može iskoristiti benefite većeg bitratea i samim time dobivate kvalitetniju sliku u odnosu na klasični 720p, koliko bi nativno ovaj zaslon mogao prikazati.

Samsungovi AMOLED zasloni su najbolji na tržištu i nije niti čudo da je Apple upravo od njega naručio zaslone za njihove skuplje modele. Ovaj u S10e je apsolutno odličan u svakom pogledu, donosi nešto višu rezoluciju i otprilike je bolji od Appleovog na svim poljima, taman toliko da se razlika vidi.

Appleova prednost očituje se u nešto malo većoj površini zaslona, no ukoliko vam je ta stavka presudna, uvijek možete kupiti veći model, bilo da je riječ o iPhoneu ili Galaxyju.
Također, moram napomenuti da je zaslon u skupljim modelima iPhonea ipak osjetno bolji i više rezolucije, definitivno direktno usporediv sa Samsungovim top modelima, ako ne i bolji u nekim detaljima.

Samsung u svakom slučaju ima i prednost Always On zaslona, koji uvijek može prikazivati propuštene pozive, obavijesti i sat, uz minimalno žrtvovanje autonomije. U slučaju iPhonea, za provjeru najnovijih obavijesti osuđeni ste na uključivanje zaslona.

Biometrija

Appleov ogroman zub skriva trenutno najnapredniji sustav za prepoznavanje lica, dok se Samsung odlučio za klasični čitač otiska prstiju.

Za razliku od veće braće, S10e nema čitač smješten ispod zaslona, već na boku u tipki za uključivanje. Smještaj je naizgled na idealnoj poziciji, no vrlo brzo se na površinu isplivaju njegove mane jer ga morate podići sa stola. S druge strane, isti je slučaj i sa Appleom, osim ako se baš neprirodno ne nagnete iznad gornjeg dijela da ga otključate, jer novi prošireni kut pod kojim prepoznaje vaše lice je tek minorno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu.

Jasno je da oba sustava imaju svoje prednosti i nedostatke. Samsungov ćete moći koristiti otprilike samo palcem desne ruke. Postavljanje kažiprsta lijeve ruke je prošlo glatko, ali otključavanje uređaja nakon što ste ga jednom registrirali, ne baš.

Appleov ćete zato moći koristiti samo ako vam se trenutno ništa distraktirajuće ne nalazi na licu. Ako npr. ležite u krevetu, i to na na boku, vjerojatno ćete morati malo podići glavu, a ukoliko imate naočale koje mu ne odgovaraju, morat ćete ih nakratko podignuti. Isto vrijedi za šalove i sl.

Prednost Samsunga je ta što uređaj uvijek možete vrlo brzo otključati uz pomoć PIN-a ili uzorka, dok ćete kod iPhonea morati pričekati dok ne shvati da ne prepoznaje vaše lice, pa to malo usporava cijeli proces otključavanja uz pomoć PIN-a.

Valja napomenuti da S10e isto možete otključati uz pomoć lica, ali moram napomenuti da ovo nije izravno neusporedivo s Appleovim FaceID sustavom, jer će ga moći otključati doslovno bilo tko s vašom fotografijom. Samsungov sustav radi samo na principu kamere koju je iznimno lako zavarati i toplo preporučam da ovakav način zaključavanja zaslona kod ovog modela zaobilazite u širokom luku.

Hardver i performanse

Internet bruji o najmoćnijem procesoru ugrađenom u najnovije iPhone, ali mi nismo baš toliko sigurni da je on najsnažniji procesor ikad. Štos je u tome što bi snagu procesora trebalo usporediti na istoj platformi, no takva mogućnost je isključena.

Ipak, autor ovog teksta svejedno smatra da je A13 Bionic ugrađen u najnovije iPhone uistinu najsnažniji procesor, ponajviše zbog njegovog dizajna, no to je neka sasvim druga priča.

Ono što možemo provjeriti jest kako se oba procesora ponašaju u svakodnevnom radu. Unutar video usporedbe najbolje se vidi koliko brzo otvaraju neke aplikacije koje koristite svakodnevno, poput Instagrama ili Chromea, odnosno Safarija, i to snimljeno u usporenom načinu tako da razliku ipak uspijete vidjeti.

Poanta priče je da su procesori toliko napredovali da su razlike između dva procesora (dviju različitih generacije) toliko male, da ih je teško golim okom primijetiti. Proći će još neko vrijeme do dolaska zahtjevnijih aplikacija, unutar kojih će se ova razlika vidjeti jasnije.

Ono gdje biste mogli primijetiti razliku je u količina interne memorije, koje Samsung u samom startu na raspolaganju ima dvostruko više. Prednost iPhonea je ta što možete kupiti dva veća modela ukoliko vam je ovih 64 GB u početnom modelu malo. Tako imate i model sa 128 ili 256 GB. Kod Samsunga ste ograničeni na samo 128 GB, jer većeg modela nema, ali isto tako možete kupiti i micro SD karticu i proširiti memoriju sa dodatnih 512 GB.

To što Samsung ima i 50% više RAM-a iskreno ne smatram puno većom prednošću jer Android i iOS se toliko različito ponašaju po pitanju radne memorije da se ova razlika praktički ne osjeti.

Povezivost je na Samsungu također neusporedivo bolja, počevši od samog USB-C utora u odnosu na Lightning, preko 3,5 mm izlaza za slušalice, pa sve do svih ostalih mogućnosti povezivanja, kako s računalom, tako i s ostalim gadgetima.

No ukoliko ste već duboko u Appleovom ekosustavu, možda imate Appleov sat, iPad, Mac računalo i Apple TV, tada se tu sve prednosti povezivanja Samsunga lagano gube jer Android još uvijek nema potpuni odgovor na ovakvu simbiozu.

Osobno su mi Samsungovi stereo zvučnici nešto bolji, no i to je stvar osobnog odabira jer su i ovi u iPhoneu vrhunski, a razlike među njima su zaista minorne.

Minorna je razlika i u prijemu signala u korist S10e, a koju ćete primijetiti tek kad je lošija pokrivenost u pitanju. Isto vrijedi i za slušalicu koja je tek malo bolja nego ona u iPhoneu.

Softver i sučelje

Najveća bitka između iPhonea i Samsunga vodi se upravo na području samog softvera. Pristalice jednog ili drugog sustava dobro su upoznati sa svim manama i prednostima obojice i rado ih ističu u prepirkama. Mogli bismo reći da postoje dvije ključne velike razlike između Androida i iOS-a, a niti jedna od njih se ne odnosi na pouzdanost i brzinu.

Najveća prednost iOS-a, odnosno iPhonea, jest njegova dugoročna podrška za starije uređaje. Tako iPhone 6s iz 2015. godine i dalje vrti najnoviji iOS 13 dok je Galaxy S6 iz iste godine odavno izgubio podršku i zaboravili smo kad je uopće dobio zadnju nadogradnju.

Prednost Androida očituje se u tome što praktički svaki dio vašeg uređaja možete prilagoditi po vašoj želji, dok je na iPhoneu nemoguća misija čak posložiti ikonice kako vam srce želi, a da ne pričamo o uređivanju centra za brze prečace, dodavanju zareza na tipkovnicu na početnu stranu ili nečeg puno kompleksnijeg, primjerice brzog biranja kontakata.

15/11/2019 07:34 PM