Boom TikToka u Hrvatskoj - U 2020. prva knjiga o TikToku, u 2021. prvi regionalni talent show! - Android

Get it on Google Play

Boom TikToka u Hrvatskoj - U 2020. prva knjiga o TikToku, u 2021. prvi regionalni talent show! - Android

2020. ćemo pamtiti po mnogočemu, ali, u kontekstu društvenih mreža, ističe se rast TikToka, kako u svijetu, tako i kod nas. O svemu sam popričala s Vlatkom Tutićem, zaduženim za TikTok u JoomBoosu, Andreom Kučiš, koja je ove godine postala koautorica prve hrvatske knjige o TikToku, i Mirtom Miler, na TikToku poznatoj kao @mimiermakeup, koja je u protekloj godini okupila više od dva milijuna pratitelja.

The post Boom TikToka u Hrvatskoj: U 2020. prva knjiga o TikToku, u 2021. prvi regionalni talent show! appeared first on Netokracija.

Naravno, ni ova priča neće proći bez spominjanja Donalda Trumpa.

Neki od najčitanijih tekstova u protekloj godini na Netokraciji bili su o TikToku. Ne čudi to jer godinama nijedna nova aplikacija nije napravila toliku pomutnju na teritoriju društvenih mreža kojim već godinama vladaju Facebook, njegov mlađi brat Instagram, YouTube, a spomenut ću i Twitter.

Ovoliki rast bilo je teško predvidjeti

Krajem smo 2019. najavljivali da će TikTok biti nešto o čemu će se puno pričati u 2020., ali, iskreno, ni sama nisam očekivala toliki boom, posebice ne u našim krajevima. No, nitko tada nije predviđao pandemiju koronavirusa, koja nas je zatvorila u naše domove, pojačala korištenje digitalnih kanala i stvorila još veću potrebu za digitalnim sadržajem, i konzumiranjem i kreiranjem.

(I, da, suprotno mojim tvrdnjama tada, došle su i starije generacije na TikTok.)

 

Statistike to potvrđuju – u rujnu 2020. pričalo se o tome da je TikTok narastao za 75% u toj godini te da ima 33 puta više korisnika od direktne konkurencije. Jedan od šest stanovnika SAD-a u tom je trenutku bio redovit tjedni korisnik TikToka, a u drugom kvartalu 2020. bila je to aplikacija s najvećom zaradom na App Storeu.

Od Kine, preko SAD-a do Poreča

Vjerujem da će statistike za cijelu 2020. biti još impresivnije, a čak je i negativan publicitet doprinio rastu ili barem relevantnosti aplikacije. Tako se ona, zbog svog kineskog porijekla, našla usred trgovinskog rata između SAD-a i Kine, stoga je još uvijek aktualni predsjednik SAD-a, Donald Trump, odlučio stati na kraj ovoj kineskoj aplikaciji prijeteći joj zabranom u SAD-u, osim ako svoje poslovanje, kao i podatke o korisnicima u Americi ne prepusti kakvoj američkoj tvrtki.

U suludom raspletu (ili zapletu?) radnje, stvorila se utrka američkih tvrtki koje su se poželjele dočepati dijela ove zanimljive aplikacije, a na kraju se sve suzilo na Oracle. No, ova situacija ni do danas nije razriješena, a kako Trump trenutno ima većih briga, vjerujem da će tako ostati i neko vrijeme.

Iako su korisnici već bili spremni prijeći na alternativne platforme, među kojima se najviše ističe Instagramov Reels koji je poprilično vjerna kopija TikToka, egzodus se još nije dogodio, a aplikacija samo raste.

S druge strane, u Hrvatskoj je došla u pozornost javnosti ovoga ljeta nakon slučaja s porečkim restoranom i influencericom Doris.

TikTok je u široj javnosti u Hrvatskoj došao u centar pozornosti nakon slučaja influencerice Doris i porečkog restorana koji joj je odbio poslužiti ručak u zamjenu za objave na društvenim mrežama.

JoomBoosovih ravno godinu dana na TikToku

Početkom 2021. TikTok je mnogima postao svakodnevica, a ja sam odlučila popričati s tri osobe kojima je on obilježio 2020. godinu i koje će nastaviti graditi svoju zajednicu na njoj i dalje.

JoomBoos je otvorio profil na TikToku na početku 2020., točnije 8. siječnja, a od tada su prikupili više od 220.000 pratitelja, preko osam milijuna lajkova, a hashtag zajednica #JoomBoos trenutno broji više od 87 milijuna video pregleda, otkriva mi Vlatko Tutić, Social Media Manager u JoomBoosu.

Profil nam u nešto većem broju prati ženska populacija, no prema neslužbenim istraživanjima žene i jesu brojnije na TikToku. Što se tiče ostatka demografije, gotovo 60% pratitelja prati nas iz ostalih država regije, što je najveći postotak u usporedbi s našim ostalim platformama.

Najpopularniji video sadržaj bio je onaj koji je u datom trenutku bio popularan, trudili smo se pridružiti svim viralnim izazovima koji su postojali kroz godinu.

Prvi viralan video imali smo već nakon 20-ak dana od otvaranja profila, bio je to skeč na jedan balkanski video koji nam je prikupio vrtoglavih 1,2 milijuna pregleda. I inače, najveći broj pregleda smo imali na “balkanskom” sadržaju, odnosno na videima koji su bili skečevi na balkansku pop kulturu s kojima se mogla poistovjetiti i većina publike na ovim prostorima.

Od kampanja, kao najuspješnija pokazala se naša kampanja “Vrijeme je da zablistaš” za istoimeni YouTube talent show koji smo imali ovog ljeta na JoomBoos kanalu. TikTok ekstenzija kampanje prikupila je 2.1 milijun video pregleda, a fokus je bio na TikTok plesnoj koreografiji.

Bojala se da će je klinci “uništiti” u komentarima, ali…

Andrea Kučiš, voditeljica digitalnog marketinga na Novoj TV, u 2020. eksperimentirala je s TikTokom i uspjela ostvariti određenu viralnost, o čemu smo pričali s njom u našem podcastu u svibnju. Kad zaokruži godinu na TikToku, evo što može izdvojiti:

Najbolji rezultat u ovoj godini na TikToku mi je količina smijeha i pozitive koju sam “pobrala” gledajući video sadržaj raznih kreatora, ali i stvarajući vlastiti. Što se tiče nekih kvantitativnih rezultata, s obzirom na generalne brojke od 800 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i milijarde pregleda, mojih 3 milijuna pregleda na profilu nije ništa spektakularno, al’ je solidna brojka, budući da sam se u tu avanturu upustila eksperimentalno da vidim u čemu je “kvaka” pa je to kasnije postala zabavna aktivnost (ponekad i svakodnevna), inspiracija i motivacija za druge stvari.

Od najpopularnijih videa bih izdvojila sve one koji su nastali za vrijeme karantene (lifehacks, što sve možeš raditi s predmetima koje imaš doma, razni izazovi, zezancija….) Što se publike tiče, klinci 90% za koje sam se bojala da će me “uništiti” u komentarima, al’ onda vidiš da pišu ispod videa “Šta će ti mama reći na ovo kad dođeš iz škole…” na koje se slatko nasmiješ. 🙂

Godinu dana i 2 milijuna pratitelja kasnije…

Mirta Miler jedna je od domaćih TikTokerica, a kad smo pričali s njom početkom 2020. godine, imala je “tek” 150.000 pratitelja. Danas ima više od 2,2 milijuna, a svoju publiku zabavlja makeup videima i takozvanim tranzicijama, odnosno videozapisima u kojima se vrlo efektno koriste prijelazi u nove kadrove koji izazovu iznenađenje. No, osim takvih videa, najpopularniji su joj bili tutorijali o tome kako uopće napraviti tranzicije.

@mimiermakeupMy eyes are still recovering, posting results soon lol Ib: @rominagafur ##tutorial ##fyppagee ##fypgee♬ original sound – mirtonjam