Probao sam Clubhouse, kaotičnu insajdersku društvenu mrežu Silicijske doline za koju ćete trebati pozivnicu - Android

Get it on Google Play

Probao sam Clubhouse, kaotičnu insajdersku društvenu mrežu Silicijske doline za koju ćete trebati pozivnicu - Android

U Hrvatskoj je gotovo nitko ne koristi, ali nova audio društvena mreža bila je zanimljiva i prije nego što je jutros Elon Musk na njoj počeo davati savjete i ispitivati osnivača Robinhooda misle li da ih je Wall Street manipulirao. Clubhouse jaši val popularnosti podcastova i audio sadržaja, a po sadržaju je najbliži Twitteru ili specijaliziranim Facebook grupama.

“Ne vjerujem da je Citadel pritisnuo industrijski konzorcij da zaustavi kupnju dionica Gamestopa preko naše aplikacije, to je samo teorija zavjere”, u Clubhouse sobi jutros je otkrio osnivač Robinhooda Vladimir Tenev Elonu Musku i nas pet tisuća koji smo upali u nju.

Osnivač Tesle je prije toga davao savjete i dijelio svoja iskustva drugim korisnicima mreže koja je pokrenuta tek 2020., a ubrzo je postala insajderska mreža Silicijske doline, ali i drugih industrija poput glazbene i filmske.

Stagnacija društvenih mreža

Svoju karijeru sam počeo pišući, a kasnije baveći se društvenim mrežama u vrijeme kad su Twitter i Facebook bili novi, a Instagram nije bio ni na pomolu. Nakon desetljeća praćenja, analiziranja pa i predviđanja područja društvenih mreža, priznat ću – posljednjih godina mi ih je zaista dosta.

I ništa se ne događa. Da, pojavili su se Snapchat i TikTok, ali za razliku od YouTubeovog zabavnog sadržaja – ne zanimaju me. Facebook su naslijedili naši roditelji, Instagram influenceri, a Twitter više nije “tvitoslavija” kao nekada, već je za moj ukus pun gluposti i politike.

Da, izgorio sam na društvenim mrežama.

Zato prošli tjedan kad sam dobio poruku od Luke Kladarića želim li pozivnicu za novu društvenu mrežu, Clubhouse, nisam bio siguran što očekivati. Ajde. Luka mi je kasnije priznao da sam se u početku činio pomalo nezainteresiran.

Ali, kao nekog tko obožava i sluša podcastove već više od deset godina (čak ih i snimam), dok piše sa strane pusti YouTube sadržaj i voli “žamor”, Clubhouse mi se pokazao kao vrlo zanimljiva platforma.

Audio društvena mreža, molim?

Mia je u našim predviđanjima za 2021. spomenula fenomen audio društvenih mreža i platformi, a Clubhouse – pokrenut u ožujku 2020., želi ostvariti taj potencijal:

Clubhouse je audio društvena mreža koja vam omogućava da slušate i razgovarate s drugim ljudima kroz sobe (rooms) u kojima možete sudjelovati kao govornik ili samo slušatelj.

  • Veće sobe sa stotinama ili čak tisućama sudionika nalikovat će više na slušanje radija, podcasta ili panela u kojima će moderatori voditi raspravu s nekoliko panelista i s vremena na vrijeme uključivati “slušatelje” za komentar ili pitanja. Primjer takve sobe je bila jedna u kojoj je osnivač Social Media Weeka uključio nekoliko istaknutih marketingaša da govore o potencijalu Clubhousea. Njih 5-6 je pričalo, a nas stotinjak slušalo. Neki su se kasnije javili za komentar.
  • Manje sobe više nalikuju kao tzv. “breakout session” kakve smo u Netokraciji organizirali na našim konferencijama. Nekoliko desetaka pojedinaca sudjeluje i puno vam je veća šansa da se uključite. Prošli tjedan sam se tako uključio u sobu u kojoj je dizajnerski tim platforme Kiwi.com na čelu s Vladimirom Končarom pričao o njihovim procesima. Dao sam svoj komentar, postavio nekoliko pitanja, a kako nas je bilo manje, u raspravi je sudjelovao veći dio sobe.

Hoće li vam se svidjeti Clubhouse?

  • Volite li podcastove, Clubhouse će vam se svidjeti, jer je sličan podcastovima, a uz to postoji mogućnost da sudjelujete. Sličnost podcastovima uopće ne čudi s obzirom na to da su osnivači prije Clubhousea razvijali Talkshow, alat za podcastanje.
  • Preferirate li panele, Clubhouse je Zoom za audio sadržaj na kojem ćete naći pregršt sadržaja preporučenog na naslovnoj stranici aplikacije.

Dijagram Jamesa Futhleyja pokazuje kako sudjelovanje utječe na to hoćete li imati iskustvo podcasta ili panela ovisno o tome sudjelujete li:

Na Clubhouseu stoga ne sudjelujete kroz objavu audio sadržaja putem svog profila (kao na Twitteru koji pokušava integrirati audio mogućnosti), već sudjelovanjem kroz interakciju u sobama.

Neki razgovori odnosno sobe se organiziraju redovito dnevno ili tjedno s novima temama, a najjači moderatori imaju vlastite klubove (clubs) u kojima imaju više soba.

Volite miris kaosa nove društvene mreže?

Clubhouse je kaos u stvarnom vremenu.

Prednost ranih dana bilo koje društvene mreže je što je to izuzetno eksperimentalno i sirovo doba, a dosta mogućnosti koje korisnici kasnije uzimaju zdravo za gotovo ne postoje. Najbolji primjeri su mi hashtag i mention koje su izmislili korisnici Twittera, a koji je kasnije postao mogućnost ne samo na toj nego i drugim društvenim mrežama.

‘Feed’, kalendar preporučenih soba i primjer sobe.

Clubhouse će vas kod prijave pitati za preporuke sadržaja i preporučiti vam primjerene sobe i korisnike koje možete zapratiti. Ako, poput mene, označite dodatne interese – od psihologije do filmova – i onda još zapratite pregršt korisnika – algoritam će vam zaista početi preporučivati sve i svašta.

Clubhouse će vas gnjaviti, što je i feature i bug

Ne morate biti influencer da biste organizirali sobu, svaki korisnik to može. Kako bi potaknuo organski rast soba i sadržaja, Clubhouse vam omogućava da uz samo jedan klik “pingate” svoje pratitelje i prijatelje da se pridruže vašoj ili tuđoj sobi. Primjerice, u sobu o marketingu na Clubhouse sam pozvao dvoje kolega koje znam da zanima tema!

Sobe se odvijaju u stvarnom vremenu i nema snimki – što stvara FOMO i tjera vas da pratite ima li zanimljivih soba. Zbog toga će vas Clubhouse preplavit ne samo “pingovima” vaših prijatelja, nego i preporukama soba.

Ako mrzite obavijesti na svom pametnom telefonu, ići će vam na živce, ali ako želite isprobati Clubhouse i otkriti dobar sadržaj možda ćete poput mene uključiti da vam ih šalje još više. Čak i ako to ne učinite, znajte da će većina soba koje će vam Clubhouse preporučiti biti loša ili nezanimljiva. Ući ćete – shvatiti da nije za vas – i izaći, radi se o normalnoj navici, jer primjerice soba može imati zanimljiv naslov, ali loše sudionike ili sadržaj.

Od relativno relevantnih, ali definitivno iritantnih sadržaja, istaknut ću bezbroj soba o tome kako postati tehnološki milijunaš ili povećati broj pratitelja na Clubhouseu/Instagramu.

Neke sobe bit će intimne i zanimljive, neke irelevantne. Pogodite koja je koja!

Unatoč tome, dosad mi se itekako isplatilo ući i preskočiti 7-8 soba i onda nabasati na neku u kojoj mogu ostati čak i više od sata – čak i više od nekoliko sati – jer je rasprava tako zanimljiva.

Mia mi je kad sam prvi put otvorio TikTok naglasila da ga moram koristiti kako bi algoritam naučio što volim. Clubhouse trenutno funkcionira na sličan način i morat će poboljšati preporuke žele li zadržati korisnike.

Čut ćete stvari koje ne biste na konferenciji ili podcastu

Za sve nas koji radimo u tehnološkoj i digitalnoj industriji, Clubhouse će biti puno zanimljiviji nego većini korisnika iz Hrvatske. Naime, upravo je Silicijska dolina, ali i tehnološka industrija širom svijeta (primjerice u Češkoj) prihvatila Clubhouse za ležerne razgovore o tehnološkim temama.

Za razliku od stvarnih ili virtualnih konferencija pa čak i podcastova, puno je lakše sudjelovati kao govornik u Clubhouse sobi. Jednom prilikom sam se našao u sobi od 10 ljudi u kojoj je sudjelovao i bivši CTO Best Buyja. A neki već imaju i svoje neformalne pressice: