Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max Koji je bolji [Usporedba] - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max Koji je bolji [Usporedba] - Android

Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max? Na prvu možda glupo pitanje jer se radi o uređajima koji rade na različitim platformama, a fanovi svake od njih su podijeljeni u tabore. Ipak, postoji velik broj korisnika kojima to rivalstvo ne predstavlja izazov, niti takve rasprave doživljavaju ozbiljno. Upravo zbog njih i radimo ovu […]

Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max? Na prvu možda glupo pitanje jer se radi o uređajima koji rade na različitim platformama, a fanovi svake od njih su podijeljeni u tabore. Ipak, postoji velik broj korisnika kojima to rivalstvo ne predstavlja izazov, niti takve rasprave doživljavaju ozbiljno.

Upravo zbog njih i radimo ovu usporedbu kako bi im olakšali izbor na temelju objektivnih prednosti i nedostataka jednog i drugog uređaja. Istini za volju, usporedba dvaju najvećih rivala na tržištu, a posebice njihovih top modela, uvijek nam je bio najzanimljiviji dio posla, zato će ova usporedba zaći u mnoge detalje.

Što se objektivnosti iznesenog tiče, moram napomenuti kako mi Android osobno više leži nego iOS, ali i to da oba uređaja koristim na dnevnoj bazi. Nema više podjele na primarnog i sekundarnog, budući da sam zbog prirode posla prisiljen stalno nositi oba i podjednako ih koristiti.

Naravno, neke radnje i aplikacije radije koristim na Androidu, a druge na iOS-u. S druge strane, budući da na dnevnoj bazi godinama koristim Mac računalo, pretpostavka je da će iPhone s njim bolje koegzistirati nego bilo koji Android. Ovo u pravilu stoji, ali nije pravilo. Kako i zašto, saznajte u nastavku teksta.

Prednosti Samsunga Galaxy S21 Ultra

Bolje leži u ruci

Bolji zaslon. Jače pozadinsko osvjetljenje i 120 Hz stopa osvježavanja

10x optičko povećanje

Snimanje 8K videa

Veće mogućnosti personalizacije

Veće mogunosti povezivanja

Bolje riješena biometrijska sigurnost

Autonomija

Brže punjenje

Prednosti iPhonea 12 Pro Max

Ravni zaslon je ergonomičniji

Zatvoreni i generalno sigurniji eko-sustav

Nominalno najjači mobilni procesor na tržištu

Redovitije nadogradnje i dulja podrška za nove verzije OS-a

Malo bolji vanjski stereo zvučnici

Dizajn, kućište, ergonomija…

Svjedoci smo vremena kad je smartfone sve teže razlikovati jer su postali slični kao jaje jajetu. Svima su zasloni prekrili praktički cijelu prednju površinu, i ako uređaj ne pogledate sa stražnje strane, teško ćete znati o kojem se radi. No, ipak treba priznati da se Apple prilično trudi kako bi iPhone koliko-toliko ostao prepoznatljiv, ali to baš i nije za pohvalu. Naime, zub na vrhu zaslona, prvi puta predstavljen na iPhoneu X, još uvijek postoji. Naime, ovo je četvrta generacija iPhonea koja dolazi s njime, dok su ga Androidi već prije dvije godine prevladali.

Čak i jeftiniji Android uređaj danas ima zaslon preko cijele površine i eventualno mali waterdrop zubić na vrhu, a oni prosječni i skuplji malu rupicu za selfie kameru. Kao i uvijek, Apple po tom pitanju ostaje tvrdoglav i zub pravda naprednom 3D kamerom za mapiranje lica za visoku razinu biometrijske zaštite. To je nekada predstavljalo revoluciju, no danas, posebice za vrijeme pandemije koronavirusa, dakle kad svi nosimo maske, Face unlock baš i ne radi. Zato bi bilo dobro da je Apple u iPhone vratio Touch ID, što se nije dogodilo.

Proizvođači Androida (osim Huaweija) ne haju puno za 3D kamere, budući da je otisak prsta također izvrsna biometrijska zaštita, posebice u najnovijoj generaciji. Upravo jedan takav je ugrađen u ovaj model Samsunga i predstavlja objektivno bolje rješenje od iPhoneovog Face unlocka, pogotovo za identifikaciju prilikom plaćanja putem Google, odnosno Apple Pay usluge. Naime, ako u trgovini potonjim želite nešto platiti, morate skinuti masku da vas sustav identificira, dok ćete na Samsungu to uraditi prstom. Također, ne radi se samo o plaćanju. Svako otključavanje će iziskivati skidanje maske (ili utipkavanje šifre), a ukoliko dugo boravite u zatvorenim prostorima gdje su obvezne, vjerojatno ćete u nekom trenutku poživčaniti. Naravno, možete koristiti i druge načine zaštite uređaja, no time smanjujete i njegovu sigurnost.

Novost je da je Samsungov senzor otiska prsta sada 70% veći i šansa da ga „omašite“ je svedena na minimum. Osim što je veći i lakše ga je dohvatiti, brži je i precizniji. Sada napokon možemo reći da su in-screen čitači po brzini i preciznosti dosegli razinu kapacitivnih od prije nekoliko godina.

Kad je dizajn sam po sebi u pitanju, Samsung će većini ljepše izgledati, što zbog nedostatka zuba, što zbog zakrivljenog zaslona. No, potonja stavka je ujedno i nedostatak, budući da je takav zaslon realno manje ergonomičan o ravnog. Istina, u zadnje dvije generacije S i Note serije, Samsung je prilično smanjio stupanj zakrivljenja, no on je i dalje prisutan. Dodatni problem je što rub zaslona ostaje „gol“ čak i kad koristite zaštitne maskice, osim ako ne nabavite onu najdeblju koja će od njega napraviti Hulka.

Zašto proizvođači Androida na svojim top modelima i dalje ustraju na zakrivljenim zaslonima, nije nam posve jasno, no tu činjenicu smo prihvatili i slavit ćemo dan kad se vrate ravnim zaslonima. E sad, Apple ovdje ide potpuno suprotnom logikom. Najprije svakako treba pohvaliti ravni zaslon, koji je ergonomičniji i smisleniji od zakrivljenog, a o manjem riziku od oštećenja da ne govorimo. No, čini se da je dizajnere malo ponijelo pa su bočne dijelove kućišta postavili okomito na zaslon, tj. pod pravim kutom i dodatno izoštrili rubove.

Rezultat je smanjena ergonomija i prilično neugodno dugo držanje u ruci, posebice prilikom telefoniranja. Naravno, na ovo ćete se naviknuti kao i Androidaši na zakrivljene zaslone, no treba reći da je sve skupa moglo biti bolje izvedeno. Ipak, s obzirom na cijenu obaju uređaja, vrlo je izvjesno da će već prvog dana završiti u maskicama, tako da ovaj problem s „rezanjem“ dlanova nećete ni doživjeti.

Kad smo kod maskica, treba reći da oba proizvođača nude izvrsne (ali i skupe) originalne zaštite. Jasno, kod Samsunga je to slučaj samo ako kupite najdeblju, budući da kod tanjih zakrivljeni rub zaslona i dalje ostaje nezaštićen, ali zato imamo maskicu koja nudi izvrsnu zaštitu modula kamere. Naime, kožna maskica dolazi s vrlo vješto izvedenim dijelom na području kamere, gdje svaka ima svoju rupicu. To znači da je vjerojatnost oštećenja bilo koje od leća minimalna i bez straha uređaj možete odložiti praktički bilo gdje.

Apple, s druge strane, zbog prirode postavljenih leća, ne nudi ovakvu maskicu, ali je u kožnoj varijanti modul kamere ipak vrlo dobro zaštićen. Malo, ali dovoljno izdignutim rubom.

Kad su posrijedi fizičke tipke, iPhone ih opet ima na krivoj (lijevoj) strani, dok je ona za uključivanje i isključivanje ostala na desnoj. Treba reći da je Samsungu trebalo nekoliko godina da ove tipke postavi na pravu stranu, tako da ih S21 Ultra ima na desnoj. Jasno, i ovdje će navika učiniti svoje, ali ako dolazite s uređaja koji ih ima na drugoj strani, proći će neko vrijeme dok smirite hormone.

Pored tipke za glasnoću, iPhone donosi i tradicionalni fizički „prekidač“ za uključivanje, odnosno isključivanje tihog načina. Malo koji proizvođač Androida razmišlja na ovaj način, i to je zapravo šteta. Još mi nedostaje OnePlus, koji je također imao slično rješenje. S druge strane, ovaj Appleov prekidač već godinama nije niti malo evoluirao. Hoću reći da kad uređaj jednom utišate, na zaslonu nećete vidjeti oznaku da je u „tihom“ načinu, već morate pogledati na bok.

Onima koji s Androida prelaze na iPhone ovo će zadavati frustracije i glavobolje, jer im danima neće biti jasno zašto telefon ne zvoni i zašto ne čuju poruke, već ih samo vide kad iskoče na zaslonu. Naravno, to spada u ono tvrdoglavo namjerno ograničavanje iOS-a, o čemu ćemo Appleu bukvicu očitati u dijelu o softveru.

Kad je zvuk u pitanju, oba uređaja imaju odlične stereo zvučnike, i teško je reći koji je glasniji, barem ovako napamet, bez preciznih mjernih uređaja. U svakom slučaju, ako vam je to bitna stavka, ni kod jednog ne možete pogriješiti.

Što se samog ležanja u ruci tiče, Samsung definitivno prolazi bolje zbog zaobljenih rubova, ali s obzirom da je vjerojatnost da ćete ga nositi bez maskice, to ležanje u ruci će ovisiti o tipu maskice koju izaberete, a isto vrijedi i za iPhone. U slučaju da iPhone ipak ostavite golog, računajte na žuljeve na dlanovima prilikom dugotrajnih telefonskih razgovora, ali i klackanje na stolu ili bilo kojoj ravnoj površini zbog grbe za kameru. Potonje vrijedi i za Samsung, a maskica ovaj problem kod obaju modela praktički odstranjuje.

Na kraju dodajmo da su oba uređaja vodootporna s IP68 certifikatima, no napomenimo kako to ne znači da će vam jamstvo biti priznato ukoliko voda ipak nekako prodre u uređaj.

Zasloni

Samsung kao kralj AMOLED zaslona ponovo briljira i tu razgovora nema. Doduše, razlika u odnosu na iPhoneov je vidljiva zaista u rijetkim uvjetima i to ako ih promatrate jednog pored drugog. Samsungov zaslon je logičnije izveden jer nema zuba na vrhu, nego samo malu rupicu za selfie kameru. Također, Samsung je uspio proizvesti i općenito tanji rub oko cijelog zaslona, a iPhoneov je ostao deblji, tj. na. Razini prošlogodišnjeg modela (ili onog od prije dvije, tri godine). Razlika nije velika, ali je uočljiva.

No, ova iPhoneova mana može biti i prednost jer je manja vjerojatnost da ćete nešto slučajno tapnuti po zaslonu i pokrenuti neželjenu aplikaciju, Istina, Samsung je razvio softver protiv slučajnih dodra, no kao i svaka umjetna inteligencija, nekad se zna aktivirati i kad ne treba.

Samsungov zaslon donosi rezoluciju od 1440 x 3200 točaka, odnosno 515 ppi, a iPhoneov 1284 x 2778, odnosno 458 ppi. Samsungova gustoća točaka jest nominalno veća, no razliku ćete primijetiti jedino ako ste s Kryptona, dok će nama zemljanima biti svejedno.

20/02/2021 09:59 AM