iPhone 12 mini – 3 mjeseca kasnije [Osvrt] - Android

Get it on Google Play

iPhone 12 mini – 3 mjeseca kasnije [Osvrt] - Android

U prvim godinama iPhonea, tadašnji glavni izvršni direktor Applea Steve Jobs žestoko se opirao ideji velikih smartfona. Kada je iPhone 4 zadesio antennagate, na pitanje bi li veći smartfon riješio problem integracije antene, pokojni Jobs odgovorio je da vjerojatno bi, ali da nitko smartfone s velikom zaslonom ne bi kupovao. Nije prošlo mnogo vremena od […]

U prvim godinama iPhonea, tadašnji glavni izvršni direktor Applea Steve Jobs žestoko se opirao ideji velikih smartfona. Kada je iPhone 4 zadesio antennagate, na pitanje bi li veći smartfon riješio problem integracije antene, pokojni Jobs odgovorio je da vjerojatno bi, ali da nitko smartfone s velikom zaslonom ne bi kupovao.

Nije prošlo mnogo vremena od uzleta „velikih“ smartfona, koje je predvodio Samsung, do trenutka kada je i sam Apple odlučio prihvatiti tržišni trend većih zaslona i predstaviti više verzija iPhonea s različitim dijagonalama zaslona.

Kako je tržište sve više prihvaćalo velike zaslone, tako su i proizvođači smartfona krenuli povećavat zaslone u svim cjenovnim kategorijama da bismo došli do trenutka da danas u Android svijetu skoro pa ne postoji flagship smartfon sa dijagonalom zaslona ispod 6 inča. Posljednjih godina na internetu je postala dosta glasna skupina korisnika koja želi manje smartfone za svoje potrebe. Zanimljivo da je tu vidljiva i geografska razlika jer korisnici koji su izrazili želju za manjim smartfonima većinom su iz Zapadnih zemalja, dok je Azija možemo reći u potpunosti prihvatila velike zaslone, što zbog toga što u nekim zemljama smartfon mijenja računalo, ali isto tako zbog društvenih mreža, konzumacije sadržaja i igranja videoigara – što je sve ugodnije raditi na većem zaslonu.

Apple je prošle godine predstavio iPhone 12 mini – svoj flagship iPhone sa 5,4 inčnom dijagonalom zaslona. Prije toga, Apple je predstavio dva manja iPhonea – iPhone SE i iPhone SE 2, tako da su korisnici iPhonea zapravo uvijek mogli odabrati neki iPhone manjeg zaslona. Posebnost „minija“ je što je dio redovite serije iPhonea što znači „moderni“ dizajn i prisutnost većine značajki koje imaju i ostali modeli – iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max.

iPhone 12 mini koristim kao primarni uređaj već 3 mjeseca i tranzicija sa 6,5-inčnog Androida na maleni iPhone nije bila glatka. Nekima možda bude nemoguća što zbog drugog OS-a, što zbog manjeg zaslona, no nakon nekih mjesec dana borbe i reprogramiranja osnovnih obrazaca korištenja smartfona, navikao sam se.

Sam iPhone 12 mini dizajnom je identičan većoj braći. Na prednjoj strani i dalje nalazimo veliki zub kojeg je Apple predstavio svijetu iPhoneom X prije skoro 4 godine. Na desnoj strani nalazimo tipku za paljenje uređaja, dok je na lijevoj prekidač za bešumni način i tipke za povećavanje i snižavanje glasnoće, kao i utor za nano SIM karticu. Vrh uređaja je čist, dok na dnu imamo zvučnik, mikrofon i lightning port za punjenje. Na poleđini nalazimo šporet tip kućišta kamere gdje su smještene 12MP primarna i 12MP širokokutna kamera.

Uređaj je kompaktan, što mu je ujedno i jedan od glavnih prodajnih aduta. Dimenzije mu iznose 131,5 mm x 64,2 mm x 7,4 mm, uz masu od samo 135 grama. Usporedbe radi, to je otprilike 40 posto manji volumen u odnosu na Huawei P40 Pro. Zahvaljujući zaobljenim rubovima, uređaj lijepo leži u ruci, a zbog malih dimenzija stane praktički u svaki džep. Štoviše, nekad sam panično pipao džepove pokušavajuć napipat telefon dok je bio u džepu jer su masa i dimenzije osjetno manje nego kod prethodnog uređaja što sam koristio. Moguć razlog je što uređaj koristim bez maske pa tako ako kupite masku, iPhone 12 mini će dobit na masi i vjerojatno biti lakše za osjetiti po džepovima.

iPhone 12 mini (5,4″) i Nokia 5.3 (6,55″)

Ako prelazite iz Android tabora na iPhone, pripremite se da ćete više mentalnog napora morati uložit dok naučite kako koristit uređaj. Najveća razlika onima koji s nekog većeg iPhonea prelaze na Mini bit će promjena veličine. Naime, očekivano, elementi sučelja su manji i dok se sve sistemske aplikacije mogu koristit bez problema, na nekim aplikacijama iz trgovine ustanovio sam da je malo teže pritisnuti određene gumbe jer je površina za koju taj gumb registrira dodir zaslona manja. Možda najgora aplikacija po tom pitanju je YouTube gdje treba precizno pogoditi povećalo za pretraživanje. Nije to neki problem jer se brzo nauči kako je najbolje kliknuti, ali je definitivno pokazatelj da su se neke aplikacije u svom dizajnu odmaknule od manjih zaslona.

Trebalo je nekih mjesec dana dok sam se priviknuo na veličinu i na iOS, no treba spomenuti otežavajući faktor taj da mi je paralelno sekundarni uređaj bio Android s velikim zaslonom. Neke zanimljivosti iOS-a koji su ostavila najveći dojam u početku su nemogućnost isključivanja WiFi-ja i Bluetootha preko prečaca, nego je potrebno otići u postavke ako u potpunosti želite isključiti te opcije. Aplikacija za pozive nema predikciju kontakata na osnovu upisanog broja ili ja barem nisam uspio otkriti tu opciju. Same postavke su poprilično duge, što mi osobno otežava snalaženje.

Iako je ponekad naporno uređaj koristit onako kako Apple želi, treba priznati da iOS vjerojatno ima dizajnerski najkonzistentnije sučelje. Widgeti na iPhoneu jesu inferironiji po značajkama u odnosu na Android, ali zato su vizualno ujednačeni. Poprilično moćna je aplikacija Shortcuts koja omogućuje programiranje skripti za izvršavanje na uređaju, pa sam tako problem sa gašenjem WiFi-a riješio tako da sam napravio automaciju koja navečer isključi WiFi u definiranu uru, a ujutro upali. U jednu ruku mogućnost automatizacije određenog ponašanja na uređaju je moćna značajka, ali je isto tako tužno što je koristim za isključit WiFi tako da ne trebam ulazit u postavke jer WiFi nije moguće isključiti preko prečaca.

Ako već imate neke proizvode iz Appleovog ekosustava, poput Mac računala, iOS bi vam se mogao svidjeti zbog dobre integracije cijelog ekosustava. Aplikacija Screen Time vam recimo skupa broji vrijeme koje provodite na Macu i na iPhoneu, a bez nekih značajnih konfiguracija možete primati pozive preko računala, slati poruke i slično.

Po pitanju performansi, one su neupitne. Zahvaljujući A14 Bionic procesoru iPhone 12 Mini ima besprijekorne performanse. U tri mjeseca korištenja nisam se susreo ni sa jednim zastajkivanjem. Sebe ne smatram nekim zahtjevnim korisnikom. Na uređaju imam sinkronizirano pet pretinaca elektroničke pošte preko Gmaila i Outlooka, instalirane standardne aplikacije za komunikaciju poput WhatsAppa, Messengera, Telegrama, Microsoftov paket Office aplikacija, Slack te društvene mreže, prvenstveno Facebook i Twitter. Većinu vremena provedem u Safariju, emailu te WhatsAppu i Slacku, tako da za moj način korištenja iPhone 12 mini funkcionirao je besprijekorno.

Vrijedno spomena je da ako imate WhatsApp poruke na Android uređaju i želite ih sačuvati u slučaju prelaska na iOS, to nije moguće bez poteškoća. Naime, WhatsApp još ne podržava sinkronizaciju backupa na iOS-u i Androidu, i jedino rješenje ako želite jedan backup sa svim porukama jeste platiti neki od alata za prijenos poruka. Isto tako možda je bitno spomenuti da je Safari tehnički vjerojatno najbolji preglednik na iOS-u jer u pozadini svi preglednici moraju koristit Appleov WebKit engine, što postaje problem jer razvoj WebKita kaska za konkurencijom, koja na drugim platformama implementira modernije web tehnologije. U trgovini možete pronaći i Chrome i Firefox, te ih postaviti kao zadane preglednike, ako recimo želite sinkronizirati bookmarke i druge postavke.

Ako koristite karticu operatera Telemach, odnosno bivšeg Tele2, budite spremni da ćete ručno morati unijeti postavke za aktivirat WiFi Hotspot i podesit MMS. S drugim karticama problema nema.

Baterija iPhonea 12 mini, ako ignoriramo cijenu, vjerojatno je najbolnija točka uređaja, barem na papiru. Uređaj dolazi sa 2227 mAh baterijom, što je za današnje standarde smiješno. Dobra stvar je što je brzo punjenje od 20W dovoljno brzo da malu bateriju napuni u pristojnom vremenu (pola u 30 minuta), pa uređaj punim jednom dnevno s mojim načinom korištenja, no uvijek mi ostane nekih 20-30 posto na kraju danu pa sam autonomijom čak i zadovoljan. U prodajnom pakiranju nema zidnog adaptera, tako da se pripremite za dodatni trošak u obliku kupovine istog ili ako imate adapter Mac punjača (ili neki s USB Tip C utorom) možete koristit njega. Uređaj podržava i bežično punjenje do 12W.

Primjeri fotografija

11/05/2021 04:07 PM