Meanit M20 termo i MX Sport fasciniraju opcijama s obzirom na pristupačnu cijenu - Android

Get it on Google Play

Meanit M20 termo i MX Sport fasciniraju opcijama s obzirom na pristupačnu cijenu - Android

Dok je više-manje jasno što možete očekivati od skupih pametnih satova, zanimljivo je vidjeti što nude pametni satovi u cjenovnom rangu do 500 kn. Hrvatska tvrtka Meanit koja na lokalno i okolno tržište plasira raznu elektroničku opremu, poslala nam je na test dva pametna sata koja pomalo fasciniraju razinom parametara koje mogu pratiti. Satovi Meanit […]

Dok je više-manje jasno što možete očekivati od skupih pametnih satova, zanimljivo je vidjeti što nude pametni satovi u cjenovnom rangu do 500 kn. Hrvatska tvrtka Meanit koja na lokalno i okolno tržište plasira raznu elektroničku opremu, poslala nam je na test dva pametna sata koja pomalo fasciniraju razinom parametara koje mogu pratiti. Satovi Meanit smartwatch M20 Termo i Meanit Smartwatch MX Sport imaju mogućnosti praćenja broja koraka, sna, otkucaja srca, krvnog tlaka i razine kisika u krvi. M20 termo još ima mogućnost mjerenja temperature tijela putem senzora za mjerenje površinske temperature dok MX Sport to nema ali ima mogućnost mjerenja ECG-a, odnosno jednokanalnog elektrokardiograma.

Premda Meanit sa svojim proizvodima ne želi ići u borbu sa velikanima poput Garmina, Fitbita, Huaweija, Xiaomija, samsunga ili pak Apple-a, interesantno je koliko je puno parametara zdravlja ubačeno u satove koji maksimalno koštaju 500 kn, premda im je cijena u trgovinama i niža.

Oba sata dolaze u jednostavnim pakiranjima koja sadrže dvopinski magnetni punjač i kratke upute. Sam punjač ima USB-A konektor i za punjenje satova koristite klasični punjač vašeg smartfona.

Bolji od dvojca je Smartwatch M20 Termo koji dolazi s velikim 1.39 inčnim zaslonom ubačenom u 46 mm kućište, dobro vidljivim na suncu ali slabije rezolucije u odnosu na modele kojima naliči. Dizajnom poprilično podsjeća na Huawei GT2 pro, no razina izrade nije ni blizu. Kućište je plastično, kao i dvije tipke sa strane te nije vodootporno već je otporan na znoj i prskanje (IP67), odnosno sa satom je moguće oprati ruke bez skidanja, dok tuširanje nije preporučljivo.

Pored standardnog mjerenja otkucaja srca, praćenja dubokog i plitkog sna, te brojanja koraka, sat mjeri krvni tlak, razinu kisika u krvi i temperaturu tijela, što je interesantno s obzirom na aktualnu pandemiju. Mjerenja otkucaja srca se razlikuju u odnosu na GT2 za par otkucaja, što nije loše, dok je razlika brojanja koraka veća i iznosi između 6 i 9 %.

Mjerenje razine kisika je izuzetno brzo i precizno (plus/minus 1%), što me zadivilo, dok mjerenje krvnog tlaka očekivano i nije baš najpouzdanije. Prema ovom satu imam krvožilni sustav na razini sedamnaestogodišnjaka što mi laska ali je daleko od istine.

Zamjerka Meanitu je što ne koristi jedinstvenu aplikaciju već za svaki sat je potrebno preuzeti drugu. Aplikacija za M20 termo FitCloud Pro je dostupna na Google Play trgovini i relativno je dobro posložena. Zgodno je što se sva mjerenja mogu započeti jednim pritiskom na dugme, i traju maksimalno do minute (temperatura).

M20 Termo ima i mogućnost izmjene nekoliko lica sata (24) koja se nalaze u galeriji unutar aplikacije, a pored već zadanih moguće je postaviti i vlastitu fotografiju kao lice sata.

Sat je iznimno lagan, i ugodan za nošenje, no remen nije odveć elastičan, i kopča za zadržavanje ostatka remena nema zakačku s unutrašnje strane što znači da će vam se remen s donje strane sata stalno oslobađati iz nje. Dvije kontrolne tipke su mogle biti nešto tvrđe, no dobro rade i kontroliraju ulaženje u menu (gornja) te biranje predinstaliranih programa za treniranje (donja).

Premda materijali od kojeg je izrađeno kućište i remen nisu možda najbolji, sat izgleda fino a isto se može reći i za aplikaciju koja je na prvi pogled kopija Xiaomijeve Mi Fit aplikacije, ali opet dobro radi.

 

22/02/2021 06:43 AM